Åtgärder mot vardagsbrottslighet

Skriftlig fråga 2021/22:9 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-14
Överlämnad
2021-09-15
Anmäld
2021-09-16
Svarsdatum
2021-09-22
Sista svarsdatum
2021-09-22
Besvarad
2021-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tjuvarna filmades när de stal varor för 17 000 i en butik i Gävle. Företagaren vet vilka de är, var de bor och vilken bil de kör, skriver lokala medier i Gävle. Men polisen har inte tid att ta hand om hans anmälan. Detta trots att företagaren själv tagit reda på de misstänkta tjuvarnas namn, adress och personnummer. Detta väcker självklart en stor frustration hos företagaren som utsatts för brottet.

Polisen konstaterar i samma artikel: Så här ser polisens vardag ut i hela Sverige. Det har nyss varit sommar och halva styrkan har varit borta. Det tar flera månader innan vi är i kapp arbetsmässigt. Och varje dag när det skett ett våldsbrott behöver ett antal poliser som egentligen skulle ha gjort något annat ägna sig åt det. Har vi en skjutning i Västerås behöver vi inom regionen hjälpas åt och skicka resurser dit. Polisen gissar att det tar två till fyra månader innan den förundersökningsledare som har hand om företagets stöldanmälan hinner hantera den.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i närtid så att även vardagsbrottslighet som stölder och snatterier prioriteras och kan klaras upp av rättsväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:9 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2021/22:9 av Lars Beckman (M)
Åtgärder mot vardagsbrottslighet

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i närtid så att även vardagsbrottslighet som stölder och snatterier prioriteras och kan klaras upp av rättsväsendet.

Jag konstaterar att en grundläggande förutsättning för medborgarnas förtroende är att Polismyndigheten agerar mot brott. En effektiv brottsbekämpning förutsätter dock att myndigheten kan göra rimliga prioriteringar i utredningsverksamheten. Det är myndigheten som avgör hur resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har. Hur snatterier och stölder prioriteras ligger inom ramen för Polismyndighetens uppdrag.

Regeringen har varit tydlig med att uppklaringen av brott ska öka. I regleringsbrevet till Polismyndigheten för 2021 ger regeringen bland annat myndigheten i uppdrag att beskriva vilket arbete som ska bedrivas för att förstärka den brottsutredande förmågan och öka uppklaringen av brott.

En tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende, en god myndighetssamverkan men också ändamålsenlig lagstiftning bidrar till detta. Regeringen fortsätter arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott genom den historiska satsningen på att öka antalet polisanställda. Polismyndigheten har aldrig tidigare haft fler anställda än nu och arbetet med att nå regeringens mål om 10 000 fler polisanställda 2024 än 2016 fortsätter med full kraft.

Stockholm den 22 september 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.