Till innehåll på sidan

Den kraftigt ökade skatten på miljövänliga bränslen

Skriftlig fråga 2021/22:906 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-24
Överlämnad
2022-01-26
Anmäld
2022-01-27
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Sverige har som ambition att bli världens första fossilfria välfärdsstat, en god ambition. Men det är en ambition som också ställer hela vårt näringsliv inför nya utmaningar. Man ställer om från bränslen med en hög andel fossila bränslen till en ökad inblandning av förnyelsebart.

Detta bränsle har haft en skattereduktion som regeringen nu avser att ta bort. Höga och ökande kostnader för transportbranschen förväntas nu när regeringen flaggar för att avskaffa skattelättnader på detta dyrare bränsle. Med den nya höga skatten på det mer miljövänliga bränslet blir transportföretagens lönsamhet en utmaning; priset för de mest klimatvänliga bränslen vi har kan öka med flera kronor per liter.

Detta kan slå hårt mot den svenska transportbranschen. Många upphandlingar bygger på att klimatbränslen används, och då blir kostnadsläget för företagen svårt att påverka. En kraftigt ökad kostnad utan möjlighet för företagen att lägga detta på fakturan innebär att företag kan slås ut och läggas ned. Bränslekostnaden är nämligen den kostnad som många gånger är störst för många transportföretag.

Sverige är ett avlångt land och vi är helt beroende av att ha en livskraftig transportbransch och också en bransch som värnar klimatet. Då blir de ökade kostnaderna ett hot mot den och indirekt mot hela vårt näringsliv.

Min fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson lyder:

 

Avser ministern, inom sitt ansvarsområde, att verka för att lindra eller ta bort kostnaden för denna höga skatt för transportbranschen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:906 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi202 2 /00315 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:906 av Lotta Olsson (M)
Den kraftigt ökade skatten på miljövänliga bränslen

Lotta Olsson har frågat om näringsministern avser att verka för att lindra eller ta bort kostnaden för högre skatt på rena eller höginblandade biodrivmedel för transportbranschen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har för närvarande ett statsstödsgodkännande som möjliggör skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel. Statsstödgodkännandet löper ut den 31 december 2022.

EU-kommissionen har sedan länge haft en negativ inställning till biodrivmedel som kommer från livsmedels- och fodergrödor. I december 2021 presenterades nya miljöstödsriktlinjer som innehåller villkor som EU-kommissionen ställer för att godkänna statliga stöd som t.ex vår skattebefrielse. Det är många och i vissa fall komplicerade villkor och eftersom en eventuell förlängning först måste godkännas av kommissionen så råder det fortfarande oklarhet om Sverige kommer kunna ha kvar skattebefrielsen för höginblandade biodrivmedel i nuvarande utformning. Regeringen arbetar dock för att gröde- och livsmedelsbaserade biodrivmedel även framöver ska kunna främjas.

För att säkerställa att rena och höginblandade biodrivmedel inte står helt utan någon form av stöd den 1 januari 2023 har ett förslag om att i stället införliva de rena och höginblandade biodrivmedlen i reduktionsplikten remitterats.

Arbetet med att analysera de nya miljöstödsriktlinjerna och vad de betyder för de befintliga stöden pågår inom Regeringskansliet. Analysen omfattar naturligtvis också vad de nya skrivningarna om gröde- och livsmedelsbaserade biodrivmedel innebär.

Jag vill avsluta med att understryka att jag har stor förståelse för att drivmedelspriserna, som har stigit kraftigt under det senaste halvåret, påverkar transportbranschen. Regeringen följer därför utvecklingen noggrant.

Stockholm den 2 februari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.