Skuldregister

Skriftlig fråga 2021/22:925 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-27
Överlämnad
2022-01-27
Anmäld
2022-01-28
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Sverige saknar sedan 2007 en samlad individbaserad statistik om hushållens tillgångar och skulder. Sedan dess har myndigheter, internationella organisationer och forskare pekat på behovet av att ta fram denna typ av statistik för analyser av penningpolitik, finansiell stabilitet och makrotillsyn.

Uppgifter om hushållens tillgångar och skulder är också nödvändiga för att få en mer fullständig bild av fördelningen av ekonomiska resurser, ekonomisk utsatthet och ekonomisk jämställdhet.

Finansinspektionen har tidigare föreslagit att regeringen ska tillsätta en särskild utredning om ett centralt skuldregister för att göra det lättare för kreditgivare att undersöka skulder hos kreditsökande och förhindra överskuldsättning. Både Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten är positiva till ett sådant register.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Kommer statsrådet med anledning av ovanstående att tillsätta en särskild utredning som tittar på behovet av ett centralt skuldregister?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:925 besvarad av Statsrådet Max Elger (S)


Svar på frågorna 2021/22:924 och 925 av Mattias Karlsson i Luleå (M) om skuldregister och lånemarknaden

Mattias Karlsson i Luleå har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att skapa en mer ansvarsfull lånemarknad och om jag kommer att tillsätta en särskild utredning som tittar på behovet av ett centralt skuldregister.

Regeringen tar frågan om överskuldsättning på stort allvar och har därför vidtagit en rad åtgärder under senare år. Bland annat har ränte- och kostnadstak för högkostnadskrediter införts och krav ställts på att marknadsföringen av alla krediter ska vara måttfull. Sedan ett antal år tillbaka har vi en ny skuldsaneringslag som gjort det lättare att ansöka om och få skuldsanering.

Den 3 november 2021 gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att motverka riskfylld kreditgivning och överskuldsättning (dir. 2021:108). En central del i uppdraget är att överväga hur kreditgivare kan få en bättre helhetsbild av en konsuments skulder och lämna förslag till ett system för skuldregister, om inte starka skäl talar emot det. Uppdraget ska redovisas senast den 3 maj 2023.

När det gäller hushållens tillgångar och skulder, som Mattias Karlsson i Luleå också tar upp, så tillsatte regeringen den 28 januari 2021 en utredning (dir. 2021:4) om individbaserad statistik över hushållens tillgångar och skulder och hur denna kan tas fram och användas för att ge en fullgod bild av hushållens finansiella ställning utan att den personliga integriteten och skyddet för personuppgifter åsidosätts. Syftet är att åter möjliggöra framställning av officiell statistik över hushållens tillgångar och skulder samt att mikrodata, dvs. uppgifter på individnivå, ska kunna göras tillgängliga för analys, forskning och utvärdering. Detta uppdrag ska redovisas senast den 30 juni 2022.

Regeringen fortsätter således arbetet med att skapa en mer ansvarsfull marknad för konsumtionskrediter.

Stockholm den 9 februari 2022

Max Elger

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.