Effektivare bekämpning av drograttfylleri

Skriftlig fråga 2021/22:940 av Linda Modig (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-27
Överlämnad
2022-01-27
Anmäld
2022-01-28
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Med undantag för de senaste årens uppgång har, enligt Brottsförebyggande rådet, utvecklingen för det totala antalet anmälda rattfylleribrott sedan 2011 varit nedåtgående (en minskning med 14 procent). Utvecklingen för det totala antalet anmälda fall av drograttfylleri har däremot varit kontinuerligt uppåtgående (en ökning med 33 procent) under samma period.

För att framgångsrikt motverka och bekämpa denna kategori brott är de brottsbekämpande myndigheterna beroende av effektiva metoder. I dag får svenska myndigheter endast testa för drograttfylleri om misstanke föreligger. Till skillnad från andra nordiska länder och EU-länder har inte myndigheterna tillgång till mätverktyg baserade på salivprov. Mot bakgrund av att såväl drograttfylleriet som drogrelaterade trafikolyckor med dödlig utgång ökar årligen behöver lagstiftningen ses över. Utgångspunkten måste vara att ge myndigheterna lagliga möjligheter till snabbtester av drograttfylleri, och kravet på misstanke för att få genomföra tester av drograttfylleri bör avskaffas.

Regeringen tog förra året emot och remitterade betänkandet SOU 2021:31 Kontroller på väg, av Utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg, där möjligheter för polismän och tjänstemän från Tullverket och Kustbevakningen att rutinmässigt genomföra sållningsprov för narkotika i trafiken föreslås införas.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Tänker ministern verka för att regeringen lämnar förslag om att ge polismän och tjänstemän från Tullverket och Kustbevakningen möjlighet att rutinmässigt genomföra sållningsprov för narkotika i trafiken?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:940 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:940 av Linda Modig (C)

Effektivare bekämpning av drograttfylleri

Linda Modig har frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth om han tänker verka för att regeringen lämnar förslag om att ge polismän och tjänstemän från Tullverket och Kustbevakningen möjlighet att rutinmässigt genomföra sållningsprov för narkotika i trafiken.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Att köra påverkad av narkotika innebär att man utsätter andra människor för stora risker. Det kan inte tolereras. Det är viktigt att den som begår trafikbrott kan straffas på ett adekvat sätt och att det finns goda förutsättningar att upptäcka brottsligheten.

Regeringen har tagit flera initiativ på området. I december 2021 remitterades förslag om att maximistraffet för bl.a. rattfylleri höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Det innebär att den som kör påverkad vid behov kan frihetsberövas redan i samband med ett ingripande av polis eller tulltjänsteman. Det föreslås även att maximistraffet för grovt rattfylleri höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år. Vidare lämnas förslag som innebär att det vid återfall i rattfylleribrott normalt ska dömas för grovt rattfylleri.

Regeringen har också tillsatt en utredning som har haft i uppdrag att bl.a. utreda förutsättningarna för att utföra sållningsprov av narkotika i trafiken. Utredningen har föreslagit en ny lag som möjliggör sådana prov, även utan att misstanke om brott föreligger. Enligt förslaget ska analys av ögon och ögonrörelser samt salivtester kunna utföras av polismän samt av tjänstemän vid Kustbevakningen och Tullverket. Förslaget har remitterats och bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 9 februari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.