Fiskeförvaltning

Skriftlig fråga 2021/22:95 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-06
Överlämnad
2021-10-07
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-13
Sista svarsdatum
2021-10-13
Besvarad
2021-10-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en lång tid har det svenska kustnära fisket minskat, och under samma period ser vi hur mängden säl och skarv ökat samt att det funnits ett industriellt fiske långt in i delar av skärgården. Det industriella fisket bidrar till stor del till produktion av djurfoder medan det kustnära fisket bidrar till mer konsumtionsfisk. Det kustnära fisket kan bidra till den närproducerade maten. Det kustnära fisket bidrar även till levande skärgårdssamhällen.

Mängden fisk har minskat kraftigt, och i dag är det svårt att få större fångster av strömming i skärgården. Det saknas även åldersstammar i strömmingsbeståndet. Tidigare var strömmingen i lekperioden stor och fet även i innerskärgården, men i dag är den liten och mager. Ett skäl till det är att det har tagits upp en stor mängd fisk men även att säl och skarv har strömmingen som huvudfoder.

Industrifisket tillåts i dag så långt in som fyramilsgränsen, vilket leder till att det fångas en stor andel fisk och även att de större fiskarna fångas. Skarven skulle inte behöva ta en så stor andel av fisken i skärgården om Sverige var bättre på att tillåta jakt på densamma. Det är möjligt att använda sig av undantag i EU-lagstiftningen. 

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kommer ministern att aktivt arbeta för en fiskeförvaltning som gynnar det småskaliga fisket och levande skärgårdssamhällen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:95 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)


Svar på fråga 2021/22:94 av Martina Johansson (C) Kustnära fiske och svar på fråga 2021/22:95 av Martina Johansson (C) Fiskeförvaltning

Martina Johansson har frågat mig om jag beredd att flytta ut industrifisket till tolvmilsgrängen för att minska utfiskningen i skärgården och säkerställa en ekologisk balans och om jag kommer att aktivt arbeta för en fiskeförvaltning som gynnar det småskaliga fisket och levande skärgårdssamhällen.

Inledningsvis vill jag säga att jag och regeringen delar Martina Johanssons bild av att frågorna avseende bestånden av strömming i Östersjön är komplexa och vikten av att aktivt arbeta för en förvaltning som gynnar det småskaliga fisket och levande skärgårdssamhällen. Östersjöns miljösituation är inte bra och det finns många påverkansfaktorer. Regeringens övergripande inställning är att arbeta för ett hållbart fiske och för mer hållbara fiskemetoder och redskap samtidigt som vi genomför åtgärder för att förbättra havsmiljön.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som har regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskresurserna. Tillräckliga vetenskapliga underlag som tydliggör orsakssamband är en förutsättning för att bedöma vilka åtgärder som är rätt att vidta för bevarande och förvaltning av fiskbestånden. Strömming i centrala Östersjön är det största förvaltade fiskbeståndet i Östersjön. Havs- och vattenmyndigheten har i nuläget inte viktiga nyckeldata för att analysera beståndet på mindre skala än det som ges inom den biologiska rådgivningen. Mot bakgrund av det har regeringen uppdragit till Havs- och vattenmyndigheten att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 31 mars 2022. Jag följer arbetet med att förbättra miljösituationen och kunskapen om fiskbestånden i Östersjön.

Regeringens arbete med fiskerinäringarna har fokuserat på kompetensutveckling och konkurrenskraft för att skapa möjligheter till utveckling och hållbarhet i alla delar. Under de senaste åren har ett omfattande arbete bedrivits i syfte att ta ett helhetsgrepp kring utmaningarna och koppla ihop olika verktyg som kan användas för fiskerinäringarnas utveckling. Under 2021 har flera verktyg kommit på plats, där det senaste är uppdraget om myndighetsstrategin för fiske och vattenbruk som Havs- och vattenmyndigheten och Statens jordbruksverk redovisades i maj 2021. Utifrån tre huvudmål fokuserar strategin och de tillhörande handlingsplanerna på att kombinera myndigheternas uppdrag för att aktivt kunna hantera förvaltningsfrågor och utmaningar som möjliggör att arbeta för en fiskeförvaltning som gynnar det småskaliga fisket och levande skärgårdssamhällen.

För mig och regeringen är det viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar ett småskaligt kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder fiskeriprodukter i Sverige.

Stockholm den 13 oktober 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.