Omställningsstudiestödet

Skriftlig fråga 2022/23:10 av Teresa Carvalho (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-21
Överlämnad
2022-10-24
Anmäld
2022-10-25
Svarsdatum
2022-11-02
Sista svarsdatum
2022-11-02
Besvarad
2022-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Genom den stora reformen för LAS, trygghet och omställning som nyligen kommit på plats har Sverige fått ett omställningssystem i absolut världsklass. Det nya, generösa omställningsstudiestödet ger vanliga löntagare utmärkta möjligheter att ställa om till ett nytt yrke eller till att vidareutbilda sig och med detta stärka sin position på en alltmer krävande arbetsmarknad samtidigt som företagen ges större flexibilitet, bland annat genom utökade undantag från turordningen. Vi kan redan nu konstatera att efterfrågan på att ta del av det nya studiestödet är stort.

Systemet tillkom dock inte av sig självt, utan tack vare stora ansträngningar från arbetsmarknadens parter och i hopp om bred politisk uppbackning. Det har fram till nu inte funnit någon anledning till tvivel kring det senare.

Mot bakgrund av detta blir jag mycket förvånad när den nytillträdda regeringen nu uttrycker en ambition att ändra i reglerna. Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson tänker regeringen skruva lite i omställningsstudiestödet. Detta har gett upphov till stor oro, inte minst bland de fackliga organisationerna. Från arbetstagarsidan är man noggrann med att poängtera att den överenskommelse som ligger till grund för reformen måste ses som en helhet. Politiken bör således inte peta i enskilda delar.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson följande:

 

Vad menar ministern och regeringen med sitt uttalande om att skruva i omställningsstudiestödet och om ministern och regeringen respekterar den helhet som ligger till grund för reformen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:10 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

U2022/03343 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:10 av Teresa Carvalho (S)
Omställningsstudiestödet

Teresa Carvalho har frågat arbetsmarknads- och integrationsministern vad ministern och regeringen menar med sitt uttalande om att skruva i omställningsstudiestödet och om ministern och regeringen respekterar den helhet som ligger till grund för reformen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Genom propositionen Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden genomfördes en historisk reform som lade grunden för ett nytt huvudavtal mellan arbetsmarknadens parter. Efter att propositionen beslutades i riksdagen den 8 juni i år undertecknade företrädare för Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK och Landsorganisationen i Sverige (LO) den 22 juni i Saltsjöbaden nya huvudavtal.

Avtal om överenskommelse om omställning har också träffats både inom den statliga och den kommunala sektorn. Det innebär att mer än 4 miljoner arbetstagare nu omfattas av väsentligt generösare avtal för omställning. Dessa avtal som parterna inom privat, regional, kommunal och statlig sektor slutit bygger på och är beroende av den lagstiftning som riksdagen godkände den 8 juni 2022.

När propositionen debatterades i riksdagen yrkade samtliga partier som ingår i regeringen bifall till propositionen i dess helhet. Endast Västerpartiet röstade emot. Regeringen anser att reformen är viktig av flera skäl. Reformen innebär klara förbättringar inom arbetsrätten och förbättrade möjligheter för den som vill ställa om och utbilda sig.

Omställningsstudiestödet innebär kraftigt förbättrade möjligheter för individen att utbilda sig under arbetslivet. Stödet ger möjlighet att läsa utbildningar som kan antas stärka den studerandes framtida ställning på arbetsmarknaden med beaktande av arbetsmarknadens behov. Det innebär att stödet motverkar kompetensbrist och stärker näringslivets konkurrenskraft.

Reformen kommer innebära att fler i arbetsför ålder söker sig tillbaka till högskoleutbildning men också till andra utbildningsformer. Det är därför avgörande att utbildningsystemet kan svara upp mot denna efterfrågan. Statliga universitet och högskolor och Myndigheten för yrkeshögskolan har därför i att uppdrag analysera sina utbildningsutbud både avseende innehåll och inom vilka former utbildningarna ges. I uppdraget ingår bl. a. för lärosätena att beskriva hur de, vid behov, planerar att inom befintliga ekonomiska ramar utveckla utbudet för att stärka tillgången till utbildning för livslångt lärande och omställning. Regeringen kommer noggrant att följa frågan om hur utbildningsutbudet möter en ny efterfrågan för att kunna vidta åtgärder om det behövs.

Jag vill avsluta med att lugna frågeställaren med beskedet att regeringens självklara utgångspunkt är att respektera den helhet som ligger till grund för reformen. Exempelvis utreds förnärvarande, och i linje med parternas överenskommelse, hur återkvalificering till omställningsstudiestödet ska kunna ske.

Stockholm den 2 november 2022

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.