Uppföljning av psykiatrisk vård

Skriftlig fråga 2022/23:140 av Anna Vikström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-07
Överlämnad
2022-12-08
Anmäld
2022-12-09
Svarsdatum
2022-12-14
Sista svarsdatum
2022-12-14
Besvarad
2022-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

SVT har i en serie reportage rapporterat om att patienter med svåra psykiatriska tillstånd bollas mellan vårdinstanser och inte får den vård de behöver. I en enkät svarar nio av tio vårdcentraler att de behöver ta hand om patienter som egentligen borde vårdas inom psykiatrin, och sju av tio svarar att det sker flera gånger i månaden. Nästan alla vårdcentraler anger att det beror på att psykiatrin avslår remisser som inte borde avslås. 

Många chefer inom psykiatrin som intervjuats ger samtidigt en annan bild. De anser att det är primärvården som inte klarar sitt uppdrag. Det är tydligt att det finns stora risker för att patienterna kan komma i kläm, då åsikterna skiljer sig kring vem som ska göra vad. Patienterna riskerar att bollas mellan remissinstanser utan att få den vård de behöver. 

I en intervju med SVT får socialminister Jakob Forssmed frågan om hur pengarna i statens budget ska bli till resultat för patienten. Ministern svarar att det handlar om att följa upp på ett bra sätt så att man vet att de pengar som satsas kommer att ge resultat.

Med anledning av detta är min fråga till socialminister Jakob Forssmed följande:

 

När och hur kommer en uppföljning att göras av regeringen och ministern för att få reda på om patienter med svåra psykiatriska besvär får den vård de behöver och inte riskerar att bollas mellan vårdinstanser?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:140 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)


Svar på fråga 2022/23:140 av Anna Vikström (S)
Uppföljning av psykiatrisk vård

Anna Vikström har frågat mig när och hur en uppföljning kommer att göras av regeringen och ministern för att få reda på om patienter med svåra psykiatriska besvär får den vård de behöver och inte riskerar att bollas mellan vårdinstanser.

Uppföljning och utvärdering är avgörande för att kunna ta ställning till om den vård som bedrivs är ändamålsenlig. Jag vill samtidigt betona att det är hälso- och sjukvårdens huvudmän som måste säkerställa att det kontinuerligt görs adekvat uppföljning av den hälso- och sjukvård som de ansvarar för. Det gäller särskilt vid uppföljning av enskilda patienter och patientgrupper. Patienter ska få den vård de behöver och inte bollas mellan vårdinstanser.

På området psykisk ohälsa och suicidprevention satsade regeringen 2,2 miljarder under 2022, varav drygt 1,6 miljarder i form av statsbidrag till regioner och kommuner. Inom ramen för den satsningen har regeringen gett Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att stödja, följa och utvärdera satsningen. Regeringen satsar även på att förbättra vårdens tillgänglighet. Av de 3 miljarder kronor som satsades 2022 gick cirka 380 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att analysera och följa upp även den satsningen.


Regeringen avser att fortsätta med satsningar för ökad psykisk hälsa och suicidprevention under 2023. Därutöver avser regeringen att under den kommande mandatperioden bl.a. ta fram en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention.

Stockholm den 14 december 2022

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.