Till innehåll på sidan

Europeisk skatt på innehållsleverantörer

Skriftlig fråga 2022/23:153 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-09
Överlämnad
2022-12-12
Anmäld
2022-12-13
Svarsdatum
2022-12-21
Sista svarsdatum
2022-12-21
Besvarad
2022-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Några av Europas större telekomoperatörer har under en längre period lobbat för att globala innehållsleverantörer ska stå för en del av finansieringen av den europeiska telekom- och internetinfrastrukturen genom en form av avgift inom EU som kallas Telcotax. Operatörerna menar att företag som till exempel HBO, Meta och Netflix står för en så betydande del av belastningen på deras infrastruktur att den avgift användarna betalar för internet inte täcker kostnaderna. De efterlyser därför en EU-lagstiftning som tvingar andra bolag att bidra med 20 miljarder euro per år, till nätutbyggnad och driftskostnader.

EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton förefaller ha hörsammat förslaget, och Frankrikes, Italiens och Spaniens regeringar har ombett kommissionen att utreda frågan.

  • Den svenska regeringen har tidigare varit emot införandet av europeiska så kallade telco-skatter eftersom de riskerar att äventyra principen om nätneutralitet.

I somras undertecknade den dåvarande regeringen ett non-paper som var adresserat till EU-kommissionen och som lyfte riskerna med införandet av den typen av skatter. Utöver Sverige undertecknade även EU-länder som Irland, Nederländerna och Tyskland dokumentet. 

  • Kommissionen arbetar just nu med ett första utkast som ska ligga till grund för hur techbolag och innehållsleverantörer ska kunna beskattas.
  • Processen sker för tillfället bakom stängda dörrar, vilket gör det svårt för allmänheten att granska förslaget och komma med synpunkter. Flera medlemsstater har ifrågasatt förfarandet på grund av den bristande transparensen. 

Statsrådet ska i närtid till ett OECD-möte där denna typ av frågor också kan komma att diskuteras. 

Min fråga till statsrådet Erik Slottner är därför följande: 

 

Vad är statsrådets och den svenska regeringens ståndpunkt i frågan om införande av en europeisk skatt på innehållsleverantörer?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:153 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

I2022/02296 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:153 av Niels Paarup-Petersen (C) Europeisk skatt på innehållsleverantörer

Niels Paarup-Petersen har frågat mig vad min och den svenska regeringens ståndpunkt i frågan om införande av en europeisk skatt på innehållsleverantörer är.

I mars 2022 kommunicerade Thierry Breton, kommissionär med ansvar för den inre marknaden, att Europeiska kommissionen hade för avsikt att innan årets slut presentera ett lagförslag om hur stora teknikföretag, mer specifikt innehållsleverantörer, bör bidra ekonomiskt till utbyggnaden av den europeiska konnektivitetsinfrastrukturen. Ett sådant förslag har ännu inte presenterats varför regeringen inte haft möjlighet att ta ställning till kommissionens initiativ.

Regeringens mål är att verka för ett öppet och säkert internet som beaktar principen om nätneutralitet. Policyförändringar som påverkar förutsättningarna för utbyggnad av konnektivitetsinfrastruktur samt relationerna mellan telekomoperatörer och innehållsleverantörer bör beakta samtliga relevanta aktörers intressen och ståndpunkter.

Det är av stor vikt att nya lagförslag som presenteras av Europeiska kommissionen föregås av en öppen och transparent debatt om förslagets innehåll, inklusive en tidig involvering av medlemsstaterna och ett så kallat offentligt samråd där samtliga berörda aktörer får möjlighet att inkomma med synpunkter.

Regeringen följer utvecklingen i frågan och kommer ta del av det offentliga samråd som genomförs i samband med att ett första förslag presenteras.

Stockholm den 21 december 2022

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.