Till innehåll på sidan

Myndighetsgemensam tipsfunktion mot arbetslivskriminalitet

Skriftlig fråga 2022/23:154 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-09
Överlämnad
2022-12-12
Anmäld
2022-12-13
Svarsdatum
2022-12-21
Sista svarsdatum
2022-12-21
Besvarad
2022-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Den socialdemokratiska regeringen beslutade om en nationell strategi mot arbetslivskriminalitet för att långsiktigt motverka och bekämpa arbetslivskriminalitet. Det är oerhört viktigt att myndigheter jobbar tillsammans för att få stopp på utnyttjandet av arbetstagare på arbetsmarknaden.

En av åtgärderna berör delegationen mot arbetslivskriminalitet, som ska förstärka kunskapen om arbetslivskriminalitet i samhället. I ett tilläggsdirektiv fick delegationen även i uppdrag att inrätta en myndighetsgemensam tipsfunktion mot arbetslivskriminalitet. Det är en funktion som behövs för att göra det enkelt att tipsa vid misstänkta fall.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Ser statsrådet positivt på idén om en tipsfunktion, och avser statsrådet att agera för att få på plats en sådan?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:154 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2022/01569 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:154 av Jim Svensk Larm (S)
Myndighetsgemensam tipsfunktion mot arbetslivskriminalitet

Jim Svensk Larm har frågat mig om jag ser positivt på idén om en myndighetsgemensam tipsfunktion mot arbetslivskriminalitet och om jag avser att agera för att få på plats en sådan.

Delegationen mot arbetslivskriminalitet inrättades i september 2021 och har bland annat till uppdrag att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion för arbetslivskriminalitet. I uppdraget anges att en förutsättning för att delegationen ska lämna förslag om en gemensam tipsfunktion är att delegationen bedömer att det kommer att vara möjligt för myndigheterna att utbyta information på ett ändamålsenligt sätt (dir. 2021:74 och 2022:87).

Arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och är en betydande inkomstkälla för organiserad ekonomisk brottslighet. Därtill orsakar arbetslivskriminaliteten bl.a. att arbetskraft och identiteter utnyttjas och att offentliga medel riskerar att gå till kriminella. Det är viktigt att bekämpa brott, fusk och missbruk kopplat till arbetsmarknaden och att sanktioner är träffsäkra och effektiva.

Regeringen ser allvarligt på arbetslivskriminalitet och att människor blir utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och ytterligare ett antal myndigheter arbetar tillsammans och genomför gemensamma kontrollinsatser i arbetet mot arbetslivskriminaliteten.

I Tidöavtalet betonas att myndigheter måste kunna dela information med varandra när det behövs för att bekämpa brott, bidragsfusk, felaktig bokföring och arbetslivskriminalitet. Jag kommer att noga följa delegationens arbete med att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion mot arbetslivskriminalitet och det pågående arbetet med att förbättra myndigheternas förutsättningar att utbyta information.

Stockholm den 21 december 2022

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.