Till innehåll på sidan

Konkurrenssituationen för investeringar i energilager

Skriftlig fråga 2022/23:163 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-13
Överlämnad
2022-12-14
Anmäld
2022-12-15
Svarsdatum
2022-12-21
Sista svarsdatum
2022-12-21
Besvarad
2022-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Enligt ellagen 3 kap. 39 § ska nätföretag inte äga, utveckla, förvalta eller driva en energilagringsanläggning, och enligt EU:s direktiv 2019/944 punkt 62 förtydligas att energilagringstjänster ska vara marknadsbaserade och konkurrenskraftiga. Därmed ska korssubventionering mellan energilager och den reglerande funktionen distribution eller överföring undvikas. Till skillnad från kraven som ställs på nätbolag att åtskilja nätverksamhet och elproduktion samt handel med el ställs inga direkta krav i ellagen på åtskillnad mellan energilager och nätverksamhet på koncernnivå. Det har gjort att vi ser nätbolag som trots den lagstiftning som redovisas ovan tydligt korssubventionerar sina investeringar i energilager, vilket gör att konkurrenssituationen sätts ur spel.

Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch blir därför:

 

Har ministern och regeringen identifierat problem med lagstiftningen, och kommer ministern i så fall att agera för att tydliggöra densamma?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:163 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)


Svar på fråga 2022/23:163 av Rickard Nordin (C)
Konkurrenssituationen för investeringar i energilager

Rickard Nordin har frågat mig om jag och regeringen har identifierat problem med lagstiftningen om nätföretags ägande av energilagringsanläggningar och om jag i så fall kommer att agera för att tydliggöra densamma.

Som Rickard Nordin skriver får elnätsföretag inte äga, utveckla, förvalta eller driva energilageranläggningar, om lagret inte utgör en integrerad nätkomponent och under vissa specifika förutsättningar.

Den svenska bestämmelsen i ellagen (1997:857) är i detta avseende likalydande med det så kallade elmarknadsdirektivets motsvarande bestämmelse. Min bedömning är därför att svensk lagstiftning är förenlig med EU-rätten.

Stockholm den 21 december 2022

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.