Förbud mot blyhagel och vapen

Skriftlig fråga 2022/23:166 av Isak From (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-13
Överlämnad
2022-12-14
Anmäld
2022-12-15
Svarsdatum
2022-12-21
Sista svarsdatum
2022-12-21
Besvarad
2022-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Sedan EU-inträdet har blyhagel varit förbjudna i sjöfågeljakt. Däremot har man fått skjuta andra arter med bly. Det som skulle ändras med EU:s nya förordning är att det är terrängen som avgör var blyhagel är tillåtna, i stället för vilka djur man jagar. De planer som har kommit längst just nu är att införa ett förbud mot att använda blyhagel i våtmarker. I Sverige finns som bekant våtmarker i stort sett överallt.

Som det ser ut nu börjar förbudet gälla efter den 15 februari 2023 och innebär att det blir förbjudet att avlossa och bära med sig blyhagel i, eller inom, 100 meter från en våtmark. Det nya förbudet innebär att samma regler för användning av blyhagel kommer att gälla inom hela EU.

Det aktuella förbudet medger inte några nationella undantag som försvagar förbudet. Det är alltså inte möjligt för Sverige att tolka förbudet mindre strikt. Enda möjligheterna till tolkning från Sveriges sida är att sätta upp mer strikta krav. I valrörelsen var särskilt M, SD och KD tydliga med att med en högerregering skulle det inte bli tal om förbud mot bly. Regeringspartierna på högersidan avsåg i varje fall att stå upp för den svenska definitionen av våtmark, som skulle kunna vara möjlig väg framåt.

Men högerregeringen tycks ha lagt sig platt. Regeringen menar nu att Sverige är bundet av EU-beslutet eftersom det är en förordning som börjar gälla omedelbart då den träder i kraft, alltså den 15 februari nästa år.

Regeringen har nu aviserat att regeringen inte avser att göra några egna tolkningar av våtmarksbegreppet. Regeringen menar nu också att det varit en missuppfattning att det finns en sådan öppning.

Det är ett märkligt beslut som innebär att en jägare som befinner sig inom 100 meter från en våtmark och som ertappas med blyhagelskott i fickan måste bevisa att han eller hon inte har för avsikt att använda dem. Det är en ordning som strider mot den svenska grundlagen. En människa är oskyldig till dess motsatsen har bevisats. Det kan väl inte vara så att regeringen avser att införa lagar som gör alla jägare med blyhagel i fickan till lagbrytare? 

Med anledning av detta är min fråga till justitieminister Gunnar Strömmer följande: 

 

Vad avser regeringen och ministern att göra med alla vapen som blir obrukbara om två månader, och avser regeringen och ministern att ta initiativ till att kompensera jägarna för de ekonomiska förluster de gör då de dels inte kan använda sina vapen, dels måste inköpa nya dyrare vapen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:166 besvarad av Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

M2022/02314 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:166 av Isak From (S)
Förbud mot blyhagel och vapen

Isak From har frågat justitieminister Gunnar Strömmer vad regeringen och ministern avser att göra med alla vapen som blir obrukbara om två månader, och om regeringen och ministern avser att ta initiativ till att kompensera jägarna för de ekonomiska förluster de gör då de dels inte kan använda sina vapen, dels måste inköpa nya dyrare vapen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För två år sedan beslutades att inom EU förbjuda blyhagel vid skytte i våtmark genom en ändring av Reach-förordningen. Förbudet, som börjar gälla den 15 februari 2023, motsvarar i stort det nationella förbud som i dag finns i Sverige mot användning av blyhagel vid jakt i våtmark som har gällt i Sverige sedan 2002. Det nya EU-förbudet innebär en utvidgning från det nationella förbudet dels genom hur våtmark definieras, dels genom regler om en buffertzon på hundra meter från en våtmark. Det blir även förbjudet att medha blyhagel vid skjutning i våtmarker eller på väg till eller från skjutning i våtmark.

Jag har stor tilltro till att den svenska jägarkåren är noga med att följa gällande regler. För att följa det svenska förbudet har jägare vid jakt i våtmark och över grunda vatten behövt använda andra vapen än de som är anpassade för blyhagel. Dessa vapen kan fortsätta användas när EU-förbudet börjar gälla. Det kommer också fortsatt vara möjligt för jägare att använda blyhagel inom områden som inte omfattas av det kommande förbudet. Jag delar därför inte bilden av att EU-förbudet resulterar i att jägarna inte längre kan använda sina vapen utan måste köpa nya.

När det gäller oron över att en enskild skulle kunna bli fälld om denne inte kan bevisa att brott inte begåtts är det viktigt att betona att oskuldspresumtion gäller i Sverige. Det innebär att den som är misstänkt för ett brott ska betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats. Det är en del av rätten till en rättvis rättegång som både finns i artikel 6 i Europakonventionen och i den svenska regeringsformen. Det får överlämnas till rättstillämpningen att avgöra hur den rättsliga presumtionen i blyhagelförbudet ska tillämpas i enskilda fall.

Inom EU övervägs nu att utvidga förbudet enligt Reach-förordningen till att även omfatta bly i ammunition (både hagel och kulor) som används vid jakt utanför våtmark och vid sportskytte. Regeringen undersöker nu möjligheterna att minimera de negativa konsekvenserna av förordningen för jägare och sportskyttar.

Stockholm den 21 december 2022

Romina Pourmokhtari

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.