Kommunernas ekonomi

Skriftlig fråga 2022/23:19 av Peder Björk (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-27
Överlämnad
2022-10-27
Besvarad
2022-11-02
Sista svarsdatum
2022-11-02
Svarsdatum
2022-11-02
Anmäld
2022-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uttryckte genom sin ordförande Peter Danielsson (M) i samband med regeringsförklaringen stor oro för kommunernas ekonomi. I dagsläget är det ekonomiska läget kärvt, och utifrån vad som nu är känt minskar statsbidragen med över 10 miljarder kronor 2023.

Det är bra att regeringen fokuserar på att antalet arbetade timmar ska öka för att säkerställa välfärdens finansiering, men vi saknar tydliga besked om att staten kommer att stötta kommuner och regioner ekonomiskt genom krisen, säger Danielsson i ett pressmeddelande.

Regeringen aviserar stora förändringar i skolans styrning och en omfattande organisationsöversyn av hälso- och sjukvården. Samtidigt sägs det väldigt lite om den kompetensutmaning som kommuner och regioner bara är i början av. Även på detta område finns det stor oro hos SKR. De anser att det borde vara regeringens prioritet att välfärdsreformer utgår från det faktum att vi har arbetskraftsbrist inom flera välfärdsområden snarare än att lägga tid och resurser på stora och kostsamma organisationsförändringar.

Uteblivna besked från regeringen om stöd till kommuner och regioner i kombination med ambitioner om ökade krav på kommuner och regioner samtidigt som stora delar av välfärden anses kunna centraliseras gör att det finns anledning att fundera över regeringens inställning till finansieringsprincipen och det lokala självstyret.

Jag vill därför ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

Vilket stöd avser ministern att ge kommunsektorn under kommande år, och kommer staten att fullt ut finansiera nya statliga krav på kommunsektorn?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:19 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)


Svar på fråga 2022/23:19 av Peder Björk (S)
Kommunernas ekonomi

Peder Björk har frågat finansministern vilket stöd finansministern avser att ge kommunsektorn under kommande år och om staten fullt ut kommer att finansiera nya statliga krav på kommunsektorn.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den demografiska utvecklingen kommer fortsätta att påverka kommunsektorns ekonomi de kommande åren. Utvecklingen innebär att antalet personer som inte är i förvärvsarbetande ålder ökar i förhållande till de som är det. Detta innebär att inkomsterna för sektorn, i form av skatteintäkter, minskar relativt utgifterna för sektorn eftersom dessa förväntas öka på grund av större behov av till exempel äldreomsorg. Det innebär också ett ansträngt läge för kommunsektorns personalförsörjning. Att så många som möjligt i arbetsför ålder också arbetar är därför av stor betydelse för kommunsektorns ekonomi och verksamhet.

Regeringen avser att främja likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner och regioner. Det är avgörande för en god kommunal service i hela landet. Regeringen avser också att tillämpa den kommunala finansieringsprincipen, som i korthet går ut på att kommuner och regioner inte ska åläggas nya uppgifter utan att de samtidigt får möjlighet att finansiera dessa på andra sätt än genom höjda skatter.

Inte minst den demografiska utvecklingen de kommande åren kan innebära behov av utökade ekonomiska tillskott till kommunsektorn, men mer pengar kommer inte att lösa sektorns alla problem. Det krävs också nytänkande och effektiviseringar, som t.ex. att fördelarna med digitalisering utnyttjas fullt ut och att nya arbetssätt utvecklas och används.

Stockholm den 2 november 2022

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.