Vikten av investeringar i Sverige

Skriftlig fråga 2022/23:201 av Ida Ekeroth Clausson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-12-20
Överlämnad
2022-12-20
Anmäld
2022-12-21
Sista svarsdatum
2023-01-03
Svarsdatum
2023-01-11
Besvarad
2023-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Just nu pågår en global klimatkapplöpning där företag tävlar om att ta fram nya tekniker och produkter som ersätter det fossila. Det är viktigt att vi ser till att de nya jobben som klimatomställningen skapar hamnar i Sverige. Det är länderna i framkant av omställningen som kommer att se högst tillväxt och flest jobb, inte de länder som fortsätter att vara beroende av fossila bränslen. Det är inte många år sedan den förra moderata statsministern sa att industrin var basically gone. Sedan dess har en socialdemokratisk regering bidragit till den renässans svensk industri fått genom att ta ledartröjan i den gröna omställningen. Socialdemokraternas satsningar har möjliggjort en grön industriell revolution. Vi kan nu se att Sverige är på väg att bli en supermakt inom batteritillverkning. Det märks inte minst i min hemstad Mariestad, där Volvo kommer etablera en batterifabrik som blir ett lyft för hela Skaraborg. Men om Sverige ska fortsätta vara en föregångare i den gröna omställningen och konkurrera om arbetstillfällena kan vi inte slå oss till ro. Därför är det oroväckande att högerregeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bytt inriktning på Sveriges klimatpolitik. Nu bedrivs i stället en politik som ökar utsläppen samtidigt som regeringen inte verkar bry sig om ifall klimatmålen nås. Samtidigt har andra länder insett att investeringar behövs inom grön teknik. Ett exempel är USA där de i augusti introducerade Inflation Reduction Act, IRA för att minska koldioxidutsläppen. Nu varnar även delar av näringslivet för att Sverige och EU tappar i konkurrenskraft och att investeringar riskerar att hamna utomlands, till exempel i USA.
Med anledning av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:
Hur avser ministern att agera för att se till att investeringar i grön teknik även fortsättningsvis hamnar i Sverige, i stället för att företag söker sig utomlands?
 

Svar på skriftlig fråga 2022/23:201 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)


Svar på fråga 2022/23:201 av Ida Ekeroth Clausson (S) Vikten av investeringar i Sverige

Ida Ekeroth Clausson har frågat mig hur jag avser att agera för att se till att investeringar i grön teknik även fortsättningsvis hamnar i Sverige i stället för att företag söker sig utomlands.

Runt om i hela landet pågår just nu en grön industriell revolution. Vi ser fossilfri stålproduktion, batterifabriker och eldrivna tunga fordon. Vi ser också allt större värden och nya produkter skapas inom den växande bioekonomin. Den gröna omställningen både minskar utsläppen och ger tusentals nya arbetstillfällen – i hela landet.

Svenska företag är unikt positionerade för att ta täten i den gröna omställningen. I regeringsförklaringen konstaterar regeringen att det svenska näringslivet är ett drivhus för välstånd och innovation, men numera också en viktig miljörörelse – världsledande i hållbarhet och grön omställning. Vi har också sagt att regeringen ska vara en offensiv partner i det arbetet.

Den gröna omställningen är viktig både för klimatet och för svensk konkurrenskraft. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 olika branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Färdplanerna har lämnats över till regeringen och är inspel för det fortsatta klimatarbetet.

Förutsättningarna för att lyckas attrahera och behålla investeringar i Sverige är flera. Tillgång till rätt kompetens där både mäns och kvinnors kunskaper och erfarenheter tillvaratas är avgörande. Även mark, logistik, fungerande tillståndsprocesser, insatsvaror och energi är viktiga komponenter. Inte minst är det viktigt att arbeta för enkla och tydliga ramvillkor på EU-nivå, samt att verka för likvärdiga handelsvillkor globalt.

Svensk internationell konkurrenskraft bygger på god tillgång till prisvärd energi. Som anges i Tidöavtalet avser regeringen återkomma med flera åtgärder. Regeringen driver en politik där alla kraftslag är välkomna, inklusive kärnkraft för att uppnå ett fossilfritt och robust elsystem.

Inom klimatpolitiken förbättras förutsättningarna för att näringslivet ska kunna ställa om och därmed bidra till en effektiv klimatomställning. Långsiktiga spelregler ges genom EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS) där en politisk överenskommelse har nåtts om en ambitiös och effektiv minskning av utsläppen inom hela den handlande sektorn, där bland annat industrianläggningar ingår. På nationell nivå utvecklas samtidigt klimatpolitiken genom en effektivisering av styrmedel och stöd, färre administrativa hinder och satsningar på ny teknik. Stöd för industrins klimatomställning har presentats i budgetpropositionen, exempelvis genom en förstärkning av Industriklivet och fortsatt satsning på bio-CCS.

Regeringen avser under 2023 överlämna en klimatpolitisk handlingsplan till riksdagen med ytterligare åtgärder för att möjliggöra näringslivets klimatomställning.

Stockholm den 11 januari 2023

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.