En arbetsmarknad för alla

Skriftlig fråga 2022/23:203 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-12-20
Överlämnad
2022-12-20
Anmäld
2022-12-21
Sista svarsdatum
2023-01-03
Svarsdatum
2023-01-11
Besvarad
2023-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Alla som kan jobba ska jobba. Detta är för oss Socialdemokrater oerhört viktigt då människors arbete är det som lägger grunden för vår gemensamma välfärd. Vi vill ha en arbetsmarknad som är trygg och öppen för alla i arbetsför ålder och där varje människa ske ses som en tillgång.

Arbetsförmedlingen behöver vara en aktiv part i att ge ett starkt och individanpassat stöd till dem som behöver det för att komma i arbete. Behoven varierar och därför bör insatserna anpassas efter individen. En grupp som har det svårare att komma in på arbetsmarknaden är de som har någon typ av funktionsnedsättning. Med en lågkonjunktur runt hörnet är risken att det slår extra hårt mot dem som redan har det tufft på arbetsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Tänker ministern vidta åtgärder för att fler med funktionsnedsättning ska komma i arbete, och i så fall vilka åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:203 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2022/01609 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:203 av Jim Svensk Larm (S)
En arbetsmarknad för alla

Jim Svensk Larm har frågat mig om jag tänker vidta åtgärder för att fler med funktionsnedsättning ska komma i arbete, och i så fall vilka åtgärder.

Alla som kan arbeta ska göra det. Möjligheten till arbete är en grundläggande rättvisefråga och avgörande för att bryta utanförskap och stärka välfärden.

Den arbetsmarknadspolitiska verksamheten ska anpassas efter den enskildes förutsättningar. Planerade insatser och aktiviteter ska vara arbetsmarknadspolitiskt motiverade. Med det avses att de måste framstå som lämpliga både för den enskilde och ur ett övergripande arbetsmarknadspolitiskt perspektiv. Utöver Arbetsförmedlingens program och insatser för arbetslösa finns det särskilda insatser för personer som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och som till följd av detta har behov av stöd för att stärka sina möjligheter att få eller behålla ett arbete. Det handlar bland annat om lönebidrag, bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsen och för personligt biträde, särskild stödperson för introduktion och uppföljning (SIUS) samt skyddat arbete hos Samhall. Syftet med dessa insatser är att kompensera för nedsättningen i arbetsförmåga och stärka möjligheten att få eller behålla ett arbete.

Den 1 december 2022 trädde en ny instruktion för Arbetsförmedlingen i kraft. I instruktionen har det förtydligats att myndigheten ska upprätthålla egen kompetens och verksamhet för att stödja personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga att få eller behålla ett arbete.

Regeringen har gett Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att kartlägga ekonomisk jämställdhet bland kvinnor och män med funktionsnedsättning i syfte att utveckla och öka kunskapen om ekonomisk jämställdhet bland kvinnor och män med funktionsnedsättning. Ekonomisk jämställdhet i arbetslivet gäller givetvis alla, även dem med funktionsnedsättning. Det är ett välkänt problem att många med funktionsnedsättning har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Därför behöver vi mer kunskap om hur det ser ut med den ekonomiska jämställdheten bland kvinnor och män med funktionsnedsättning. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen i december 2024.

I takt med att efterfrågan i ekonomin bedöms bli svagare väntas även läget på arbetsmarknaden bli sämre. Regeringen följer frågan noggrant.

Stockholm den 11 januari 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.