Till innehåll på sidan

Patientens rätt till information om tandvårdskostnader

Skriftlig fråga 2022/23:204 av Anna Vikström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-20
Överlämnad
2022-12-20
Anmäld
2022-12-21
Svarsdatum
2023-01-03
Sista svarsdatum
2023-01-03
Besvarad
2023-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

God tandhälsa är en viktig del av människors välbefinnande och hälsa. Dålig tandhälsa kan inte bara upplevas som stigmatiserande utan även leda till allvarliga följdsjukdomar. Samtidigt som tandhälsan på befolkningsnivå fortsätter att förbättras kvarstår skillnader i tandhälsa och besöksfrekvens mellan olika socioekonomiska grupper. Socialdemokraterna anser att ett viktigt sätt att öka tillgängligheten till god tandvård för alla och därmed bidra till förbättrad tandhälsa i befolkningen är att sänka de ekonomiska trösklarna till tandvården. Regeringen borde därför ta arbetet med ett nytt högkostnadsskydd för tandvård vidare utifrån Tandvårdsutredningens förslag (SOU 2021:8).

Enligt tandvårdslagen ska patienten få information om kostnader för åtgärd eller kostnadsuppskattning av en sammantagen behandling. Av Tandvårdsutredningen framgår dock att vuxna personer i dag, tio år efter att det nya tandvårdsstödet för vuxna infördes, endast i begränsad utsträckning känner till att det finns ett statligt högkostnadsskydd och hur detta fungerar.

Myndigheten för vård- och omsorganalys publicerade nyligen en rapport där de hade undersökt patienters erfarenheter och behov av information om tandvården. De fann att många efterfrågar bättre information om kostnader och behandlingsalternativ och att patienter ofta har dålig kännedom om tandvårdssystemet och vilka stöd som finns. Mindre än hälften av patienterna upplevde att de fick tillräcklig information om vad behandlingen skulle kosta innan den påbörjades. Många uppgav också att de inte fått tillräcklig informationen om eventuella behandlingsalternativ. Enbart 47 procent svarade att de helt och hållet eller i stor utsträckning fått tillräckligt med information om kostnader innan behandlingen påbörjades.

Tandvårdsutredningen föreslog bland annat att vårdgivarens ansvar för information till patienten tydliggörs samt att det är viktigt att informationen i tandvården anpassas till patienters olika behov och förmåga att ta till sig information. Även Myndigheten för vård- och omsorgsanalys drar slutsatsen att det är viktigt att informationen i tandvården anpassas till patienters olika behov och förmåga att ta till sig information.

Därför är min fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att återkomma med förslag för att stärka patienters rätt till information om kostnader och stöd i tandvårdssystemet, som också är anpassad efter patienters olika behov och förmåga att ta till sig informationen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:204 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

S2022/04814 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:204 av Anna Vikström (S)
Patientens rätt till information om tandvårdskostnader

Anna Vikström har frågat Acko Ankarberg Johansson om regeringen avser att återkomma med förslag för att stärka patienters rätt till information om kostnader och stöd i tandvårdssystemet, som också är anpassad efter patienters olika behov och förmåga att ta till sig informationen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill betona att tandvårdens aktörer enligt gällande rätt har ett informationsansvar gentemot tandvårdens patienter. Tandvårdens patienter ska få information om olika behandlingsalternativ samt information om kostnaden för behandlingen innan den påbörjas. Mot den bakgrunden är det problematiskt att mindre än hälften av tandvårdens patienter upplevde att de fick tillräcklig information om behandlingskostnader innan behandling påbörjades samt att många patienter inte upplever att de får tillräcklig information om behandlingsalternativ.

Jag kommer noga följa frågan och förutsätter att tandvårdens aktörer tar del av och analyserar rapporten från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Stockholm den 3 januari 2023

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.