Till innehåll på sidan

Lagliga men skadliga utsläpp från fartygstrafiken

Skriftlig fråga 2022/23:209 av Linnéa Wickman (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-20
Överlämnad
2022-12-21
Besvarad
2023-01-04
Sista svarsdatum
2023-01-04
Svarsdatum
2023-01-04
Anmäld
2023-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Längs Gävleborgs kust i Söderhamn skedde sommaren 2021 ett utsläpp i havet av tallolja från ett tankfartyg i samband med tankrengöring. Utsläppet motsvarande storleken på 315 fotbollsplaner. Kustbevakningens utredning av händelsen visade att utsläppet var lagligt med nuvarande lagstiftning och internationella regelverk. 

Över tid har utsläppen av skadliga och olagliga mineraloljor i havet minskat, och i stället ökar utsläppen från tallolja, biodiesel och olika typer av vegetabiliska oljor. Dessa är också miljöskadliga om de hamnar i havet men får enligt internationella regelverket via IMO ändå släppas ut tills havs i vissa mängder, även i maritimt skyddade områden. Forskare menar dessutom att det är omöjligt att via flygövervakning bedöma utsläpp från fartyg om det inte är mineraloljor, varför det är väldigt svårt att utreda och lagföra vid den typ av utsläpp som skedde i havet utanför Söderhamn i de fall att lagliga nivåer överskridits.

Utsläppen från fartygen sker främst i samband med tankrengöring via skrubbersystem. Sedan dessa infördes har experter varnat för riskerna att utsläppen gör allvarlig skada för havsmiljön även vid låga nivåer av utsläpp. Dessa utsläpp sker dagligen i till exempel Bottenhavet och Östersjön där föroreningarna och miljöproblemen redan är stora.

Internationella havsforskningsrådet ICES har kommit fram till att utsläpp av skrubbervatten inte bör tillåtas och att försiktighetsprincipen bör tillämpas för att minimera att stora volymer av giftiga ämnen hamnar i våra hav helt lagligt. Den socialdemokratiska regeringen gav Havs- och vattenmyndigheten och Transportstyrelsen i uppdrag att kartlägga omfattningen av utsläpp från tvättvatten och rekommendera åtgärder på området. Uppdraget redovisades i juni i år, och myndigheterna föreslog då att ett totalt förbud av tvättvatten från fartygsskrubbrar i Sveriges inre vatten införs, något som flertalet länder redan gjort. Samtidigt är problemet gränsöverskridande och det krävs internationella överenskommelser inom sjöfarten för att få bort dessa miljöskadliga men lagliga utsläpp. Med tanke på sjöfartens viktiga och centrala roll i omställningen av transportsektorn så ter det sig än mer viktigt att havsmiljön inte tar skada av fartygstrafiken. 

Med anledning av ovanstående så vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:


Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att få på plats ett nationellt och internationellt förbud mot utsläpp av skrubbervatten?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:209 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

I2022/ Infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:209 av Linnéa Wickman (S)
Lagliga men skadliga utsläpp från fartygstrafiken

Linnéa Wickman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få på plats ett nationellt och internationellt förbud mot utsläpp av skrubbervatten

Sjöfart är ett helt avgörande trafikslag för att säkra Sveriges import- och exportbehov. Samtidigt är havsmiljön utsatt för hårt tryck och vi har hittills inte lyckats klara våra miljömål till havs. Det är därför viktigt att sjöfarten minskar sin miljöbelastning på haven.

Rökgasrenare, även kallat skrubbrar, har ökat i användning sedan nya hårdare gränser för svavelutsläpp till luft infördes 2015 i specialområden (ECA) och 2020 globalt. Vissa redare, däribland de flesta av de svenska redarna, använder bränslen som ger lägre svavelutsläpp som klarar gränsvärden utan att använda skrubbrar. Andra redare använder stängda skrubbrar som ger förhållandevis små utsläpp. Globalt används öppna skrubbrar dock i stor utsträckning vilket inte kan anses vara hållbart.

Transportstyrelsens och Havs- och vattenmyndighetens redovisning av två regeringsuppdrag har bidragit till fördjupad kunskap om dessa utsläpp och stärkt argumenten för att åtgärder behövs. Sverige kommer fortsätta att driva på för hårdare utsläppsregler av tvättvatten från skrubbers, främst genom Världssjöfartsorganisationen (IMO). Sverige har bistått i IMO:s arbete med våra forskningsresultat. Frågan om nationella regler för utsläpp av orenat skrubbervatten bereds för närvarande i Regeringskansliet utifrån det som framkommit i redovisningarna. Jag vill inte föregripa detta arbete.

Stockholm den 1 januari 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.