Till innehåll på sidan

Kollektivtrafiken och de höjda bränslepriserna

Skriftlig fråga 2022/23:214 av Carina Ödebrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-21
Överlämnad
2022-12-22
Besvarad
2023-01-05
Sista svarsdatum
2023-01-05
Svarsdatum
2023-01-05
Anmäld
2023-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Kollektivtrafiken i Sverige har haft tuffa år bakom sig. Under coronapandemin uppmanades resenärer att i så stor utsträckning som möjligt undvika tåg och buss. Knappt hann trafiken återhämta sig från pandemin innan Rysslands olagliga krig mot Ukraina inleddes. Utöver ett oerhört mänskligt lidande har kriget också fått stora effekter på världsekonomin – inte minst på grund av skenande priser på bränsle och energi.

De ökade priset på bränsle och energi får effekter för hela samhället – både för enskilda hushåll och för näringslivet. En sektor som drabbats hårt av just ökade bränsle- och energipriser är kollektivtrafiken. För exempelvis Jönköpings länstrafik har det fram till och med oktober inneburit kostnadsökningar på 68 miljoner kronor, framför allt när det gäller busstrafiken.

Detta riskerar att få konsekvenser för trafiken. Om inte staten kompenserar regionerna för de ökade kostnaderna är det troligt med både neddragningar i trafiken och stora höjningar när det gäller biljettpriserna.

Mot bakgrund av det ovan anförda är min fråga till statsrådet Erik Slottner följande:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att framöver prioritera regionernas verksamheter så att de får möjlighet att kunna finansiera ökade energi- och bränslekostnader?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:214 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)


Svar på fråga 2022/23:214 av Carina Ödebrink (S)
Kollektivtrafiken och de höjda bränslepriserna

Carina Ödebrink har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att framöver prioritera regionernas verksamheter så att de får möjlighet att kunna finansiera ökade energi- och bränslekostnader.

Riksdagen har nyligen beslutat i enlighet med regeringens förslag till budget för 2023. I den föreslog regeringen i beaktande av den utmanande ekonomiska miljö som Sverige befinner sig i, ett utökat stöd till välfärdssektorn. Det är samtidigt viktigt att den svenska finanspolitiken är väl avvägd både i förhållande till behovet av att få ner den höga inflationen och i att kunna hantera nedgången i ekonomin.

Ungefär en tredjedel av reformutrymmet i statens budget för 2023 utgörs av riktade och generella statsbidrag till kommunsektorn. Förstärkningen av det generella statsbidraget om 6 miljarder kronor 2023 innebär att kommuner och regioner får bättre förutsättningar att hantera effekterna av hög inflation, bland annat högre energipriser, och svagare konjunktur.

Regeringen har också beslutat att ge Svenska kraftnät i uppdrag att lämna in en förnyad ansökan med förslag på en modell som möjliggör utbetalning av intäkter från kapacitetsavgifterna till Energimarknadsinspektionen för godkännande. Syftet är att kunna betala ut ett generellt elstöd till företag och organisationer. Regionerna kommer kunna ta del av det stödet. EU-kommissionen har nyligen godkänt fortsatt skattenedsättning för höginblandade biodrivmedel vilket kan påverka drivmedelspriserna för kollektivtrafiken

Stockholm den 4 januari 2023

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.