Utredningen om medicinska åldersbedömningar

Skriftlig fråga 2022/23:264 av Frida Tånghag (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-24
Överlämnad
2023-01-24
Anmäld
2023-01-25
Svarsdatum
2023-02-01
Sista svarsdatum
2023-02-01
Besvarad
2023-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

De metoder som används för att genomföra medicinska åldersbedömningar i asylprocessen har mött kraftig kritik under lång tid. Redan 2017 kom larm om brister i de metoder som används, och kritiken mot regeringens och ansvariga myndigheters ovilja att agera har sedan dess tilltagit. Rättsläkare har lämnat Rättsmedicinalverket (RMV) – den myndighet som är ansvarig för de medicinska åldersbedömningarna – i protest mot att myndigheten håller fast vid en rättsosäker metod. Svenska och internationella experter och statistiker har riktat allvarlig kritik mot RMV:s agerande.

Efter att Svenska Läkaresällskapet, Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och Barnläkarföreningen krävt en utredning av metoderna meddelade regeringen i april 2019 att en utredning skulle tillsättas. I juni 2020 tillsatte den dåvarande regeringen utredningen Utökat kunskapsunderlag om Rättsmedicinalverkets metod för medicinsk åldersbedömning i asylprocessen (dir. 2020:64).

Vänsterpartiet har länge krävt en granskning av de metoder som används och att de kompletteras med en barnläkares bedömning av barnets psykosociala utveckling och allmänna mognad.

I december 2022 lade den nuvarande regeringen ned utredningen, utan att kommunicera eller tydligt motivera beslutet. Utredningens slutbetänkande skulle bland annat innehålla en studie där de metoder RMV använder testas på personer med känd ålder samt titta vidare på den centrala frågan om hur undersökningsresultat bör presenteras för att tolkas korrekt.

Den starka och välbefogade misstron mot de medicinska åldersbedömningarna måste tas på allvar. Det handlar om tilltron till våra myndigheter och den grundläggande rättssäkerheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Varför har statsrådet och regeringen beslutat att lägga ned utredningen Utökat kunskapsunderlag om Rättsmedicinalverkets metod för medicinsk åldersbedömning i asylprocessen (dir. 2020:64)?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:264 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2023/ 00157 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:264 av Frida Tånghag (V)
Utredningen om medicinska åldersbedömningar

Frida Tånghag har frågat migrationsministern varför regeringen har beslutat att lägga ner utredningen om medicinsk åldersbedömning (Ju 2020:14). Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är den asylsökande som ska bevisa eller göra sin identitet och ålder sannolik. Asylsökande barn, framför allt ensamkommande, har särskilda rättigheter under asylprocessen och i mottagandet. Det är viktigt att värna dessa rättigheter, och om det finns skäl att ifrågasätta att den sökande är under 18 år ska Migrationsverket göra en åldersbedömning. Bedömer Migrationsverket att den sökande inte har gjort sannolikt att han eller hon är underårig genom skriftlig eller muntlig bevisning, och att Migrationsverket därför överväger att fatta ett beslut som innebär att den asylsökande bedöms vara vuxen, ska sökanden ges tillfälle att genomgå en medicinsk åldersbedömning. En medicinsk åldersbedömning får endast genomföras om den sökande har gett sitt skriftliga samtycke. Migrationsverket gör en samlad bedömning av all tillgänglig information och det rättsmedicinska utlåtandet om åldersbedömning är bara en del av det totala underlaget i ärendet.

Det finns alltid en osäkerhet när åldern på de som testas är okänd. De metoder som ska användas handlar om att bedöma sannolikheten att en persons ålder ligger inom ett visst intervall.

Regeringen är mån om att de metoder som ska användas minimerar risken för felbedömningar. Regeringen har förtroende för Rättsmedicinalverkets arbete med medicinska åldersbedömningar och kan konstatera att det ingår i Rättsmedicinalverkets uppdrag att följa aktuell forskning på området samt att förändra och utveckla sin metod i enlighet med aktuellt kunskapsunderlag.

Utredningen tillsattes av den tidigare regeringen. Den nuvarande regeringen gör en annan bedömning av behovet av en utredning på området och menar i stället att vi inte bör styra myndigheters forskning och metodutveckling. Därför beslutade regeringen att i förtid lägga ner utredningen om medicinska åldersbedömningar.

Stockholm den 1 februari 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.