Polisstudenters ekonomiska villkor

Skriftlig fråga 2022/23:277 av Adam Marttinen (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-26
Överlämnad
2023-01-26
Anmäld
2023-01-27
Svarsdatum
2023-02-08
Sista svarsdatum
2023-02-08
Besvarad
2023-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Sverigedemokraterna har länge haft högt ställda krav för att Sverige ska få fler utbildade poliser. För att Sveriges poliskår ska kunna växa snabbt med kvalificerade sökande har Sverigedemokraterna betonat vikten av att se över de ekonomiska villkoren för poliser generellt men särskilt när det gäller studerande under utbildningstiden. Förslag som betald polisutbildning eller någon form av lön under hela eller delar av utbildningen, exempelvis under aspiranttiden, skulle säkerligen göra det mer attraktivt för fler att utbilda sig till polis. För en del kan det säkert vara en avgörande faktor för att kunna utbilda sig till polis.

Jag vill mot denna bakgrund ställa följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern att vidta någon åtgärd för att förbättra de ekonomiska villkoren under polisutbildningen med exempelvis betald polisutbildning eller någon form av lön under hela eller delar av utbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:277 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)


Svar på fråga 2022/23:277 av Adam Marttinen (SD) Polisstudenters ekonomiska villkor

Adam Marttinen har frågat mig om jag tänker vidta någon åtgärd för att förbättra de ekonomiska villkoren under polisutbildningen med exempelvis betald polisutbildning eller någon form av lön under hela eller delar av utbildningen.

Regeringen har den 15 december 2022 givit Polismyndigheten i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som behöver vidtas för att nå målet om en polistäthet som åtminstone motsvarar genomsnittet i Europeiska unionen. Av redovisningen ska framgå vilka åtgärder som behöver vidtas, av vem och vid vilken tidpunkt, samt vilka förutsättningar som måste finnas för att nå målet så snart som möjligt.

Polismyndigheten ska också analysera och lämna förslag kring hur grundutbildning till polisman, funktionsinriktad polisutbildning, verksamhetsintegrerad polisutbildning och eventuellt nya vägar att bli polis kan utvecklas för att öka utbildningstakten av personer med polismans befogenhet. I detta ska ingå att se över behoven av förändrad platsfördelning mellan campus- och distansutbildning på polisutbildningen, utreda behovet av att utbilda poliser på fler platser i landet och incitament för att få fler att studera till polis.

Regeringen inväntar Polismyndighetens redovisning av vilka incitament myndigheten ser som viktiga för att fler ska vilja studera till polis. Polismyndigheten ska redovisa uppdraget senast den 31 mars 2023.

Stockholm den 8 februari 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.