Skyddsstopp och lärarbrist

Skriftlig fråga 2022/23:28 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-27
Överlämnad
2022-10-27
Anmäld
2022-11-08
Svarsdatum
2022-11-09
Sista svarsdatum
2022-11-09
Besvarad
2022-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Underskottet på behöriga lärare är stort. Det framstår som att läraryrket inte är ett yrke med nog hög attraktivitet. Det finns många platser på lärarprogrammet, men söktrycket viker.

Under de två senaste mandatperioderna har de dåvarande regeringarna vidtagit ett antal åtgärder för att söka lösningen på lärarbristen. Reformer har genomförts för att höja både lärarlöner och läraryrkets status. Fler vägar till läraryrket har inneburit att det blivit lättare för akademiker att skaffa sig lärarbehörighet. Platserna på lärarutbildningen har byggts ut. Arbetsintegrerat lärande som modell för att underlätta för obehöriga att jobba och plugga för behörighet parallellt har understötts, för att ta några exempel.

Lärarbristen har förvisso minskat något, men på vissa håll i landet är den allvarligare än någonsin. I början på hösten märktes den yttersta konsekvensen av personalbristen på Raketskolan i Kiruna. Skyddsombudet stoppade arbetet för att arbetsmiljön för de lärare som hade alltför få behöriga kollegor hotade deras hälsa. Kort därpå gick lärarfacken ut och pekade på att över 200 skolor löper samma risk för skyddsstopp till följd av lärarbristens konsekvenser för arbetsmiljön.

Samtidigt läser jag nu i Tidöavtalet, som ligger till grund för regeringens politik, att lärarutbildningen ska centraliseras. Som riksdagsledamot från Norrbotten oroas jag av det förslaget. Från Kiruna till närmaste campusförlagda lärarutbildning är det över 30 mil. Om lärarutbildningen ska centraliseras riskerar det långa avståndet att öka ytterligare. För mig blir det tydligt att det inte skulle underlätta lärarförsörjningen i Kiruna.

I dagsläget saknas 22 500 legitimerade lärare. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Hur avser statsrådet att agera för att lösa lärarbristen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:28 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/03396 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:28 av Linus Sköld (S)
Skyddsstopp och lärarbrist

Linus Sköld har frågat mig hur jag avser att agera för att lösa lärarbristen.

Lärarnas kompetens är avgörande för undervisningens kvalitet. Alla barn och elever ska få möta utbildade och kompetenta förskollärare och lärare, oavsett skolform eller var i landet man bor.

Ett mer attraktivt läraryrke lockar fler att vilja bli lärare. Attraktiviteten i yrkena kan stärkas på olika sätt. Regeringen har för avsikt att göra breda insatser för att säkerställa kvalitet i undervisningen, förbättra lärarnas arbetsmiljö, minska den administrativa bördan, och öka möjligheterna till kompetensutveckling. För att stärka rektorers, lärares och förskollärares professionsutveckling fortgår arbetet med att inrätta ett nationellt professionsprogram och beslut har fattats om att låta Statens skolverk ta fram innehåll i en nationell struktur för kompetensutveckling för rektorers, lärares och förskollärares professionella utveckling. Vidare pågår arbete med att utse ledamöter i det särskilda rådgivande organ som ska finnas inom Skolverket. Rådet ska bland annat bistå myndigheten med att ta fram en nationell struktur för kompetensutveckling.

För att få fler akademiker att ställa om till läraryrket har det inletts en försöksverksamhet med en ny kortare kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Fler studenter med goda förkunskaper ska söka sig till utbildningen och regeringen satsar särskilt på samordning av utveckling, genomförande och uppföljning av utbildningen under kommande år. Regeringen utvecklar och utökar även satsningen på övningsskolor och övningsförskolor för att stärka kvaliteten i förskollärar- och lärarstudenters verksamhetsförlagda utbildning (VFU).

Målet för regeringens arbete är självklart. Varenda elev ska mötas av utbildade och skickliga lärare – oavsett var i landet man bor eller vilken skola man går på.

Stockholm den 9 november 2022

Lotta Edholm

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.