Till innehåll på sidan

Översyn av lagstiftningen om spridningstillstånd

Skriftlig fråga 2022/23:3 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-18
Överlämnad
2022-10-19
Anmäld
2022-10-20
Svarsdatum
2022-10-26
Sista svarsdatum
2022-10-26
Besvarad
2022-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Det är en självklarhet att avbildningar av skyddsobjekt i form av filmer, fotografier och annat är något som är straffbelagt. Vad som är mindre känt är att allt som filmas eller fotograferas från luften kräver spridningstillstånd för att delas – oavsett motiv. Det betyder att om jag flyger med en drönare i knähöjd och filmar mina egna skor och sedan vill lägga upp det i sociala medier krävs det att jag låter Lantmäteriet granska materialet innan. Förväntad svarstid är i skrivande stund närmare tre månader. Det kan låta harmlöst för den som vill filma sina egna skor. Däremot sätter det effektivt käppar i hjulet för exempelvis nyhetsfotografering eller kommersiellt användande då man vill filma vissa sträckor och kunna analysera data för att sedan sprida dem vidare. Detta gäller trots att motiven är helt harmlösa och inte vare sig kränker integritet eller röjer försvarshemligheter.

Ett exempel på sådant som blir helt omöjligt är filmande för att ge underlag till planläggande i en kommun. Att behöva vänta månader på material är helt enkelt inte kommersiellt gångbart, trots att den typen av material skulle underlätta mycket arbete.

Det rimliga är givetvis att det är vad som avbildas som är det relevanta, inte hur det avbildas. Från Läppstiftet i Göteborg kan jag med handhållen kamera fotografera en stor del av staden för att sedan sprida det helt lagligt. Att med en drönare nå samma höjd och fotografera precis samma område för spridning är däremot olagligt. Det är tydligt att lagstiftningen inte följt med teknikutvecklingen.

Det är också tydligt att det orsakar stor arbetsbelastning hos Lantmäteriet helt i onödan, samtidigt som det omöjliggör exempelvis nyhetsrapportering som hade kunnat vara värdefull för allmänheten att ta del av. Min fråga till försvarsministern blir därför:

 

Tycker ministern att den nuvarande situationen är acceptabel, och om inte, vad kommer han att göra för att åtgärda denna?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:3 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fö2022/01294 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:3 av Rickard Nordin (C)
Översyn av lagstiftningen om spridningstillstånd

Rickard Nordin, som refererar till regelverket om skydd för geografisk information, har frågat mig om jag anser att den nuvarande situationen är acceptabel, och om inte, vad jag kommer att göra för att åtgärda denna.

Bestämmelserna om spridning av geografisk information finns i lagen (2016:319) om skydd för geografisk information. Syftet med lagen är att skydda uppgifter av betydelse för totalförsvaret. Lagen trädde i kraft den 1 maj 2016 och ersatte då lagen (1993:1742) om skydd för landskaps-information. Genom lagen begränsades kravet på tillstånd på så sätt att spridning av landgeografisk information endast är tillståndspliktig när informationen inhämtas genom fotografering eller liknande registrering från luftfartyg. Bestämmelsen motiverades med att fotografier och andra registreringar från luftfartyg ofta kan vara bärare av känsliga uppgifter och att det då finns en risk att känsliga uppgifter kommer med vid insamlingen, även om det inte var avsikten. Lagen definierar således inte vilken information som blir tillståndspliktig utan avgörande för huruvida tillstånd krävs är hur informationen har inhämtats. I lagen anges vissa undantag från kravet på tillstånd för spridning av geografisk information. Därutöver kan regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om undantag från lagens krav på tillstånd.

Det finns ett tydligt regelverk om skyddet för geografisk information. Regelverket syftar till att skydda uppgifter av betydelse för totalförsvaret, vilket är av stor betydelse givet det försämrade säkerhetsläget. Jag ser i nuläget inte något behov av att överväga åtgärder på området.

Stockholm den 26 oktober 2022

Pål Jonson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.