Till innehåll på sidan

Statsministerns ansvar gentemot riksdagens kontrollmakt

Skriftlig fråga 2022/23:31 av Åsa Westlund (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-28
Överlämnad
2022-10-31
Anmäld
2022-11-08
Svarsdatum
2022-11-09
Sista svarsdatum
2022-11-09
Besvarad
2022-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

Ett av statsministerns statsråd hade vid tillträdet långtgående intressen i en skolkoncern. Detta har jag anmält till KU för granskning. 

Vid riksdagens frågestund den 27 oktober deltog ovan nämnda statsråd, skolminister Lotta Edholm. Hon vägrade då att svara på frågor på sitt ansvarsområde med hänvisning till denna KU-anmälan.

Statsministern måste tillse att statsråden i hans regering besvarar de frågor som ställs under riksdagens frågestund på deras ansvarsområde. Om statsministern skulle dela statsrådet Edholms uppfattning att hon inte kan besvara frågor om vinst i skolan måste han klargöra vilket statsråd som i så fall frågor på detta område ska riktas till.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsminister Ulf Kristersson:

 

Hur avser statsministern att säkerställa att riksdagen kan utöva sin kontrollmakt också via frågestunden?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:31 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/03470 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:31 av Åsa Westlund (S)
Statsministerns ansvar gentemot riksdagens kontrollmakt

Åsa Westlund har frågat statsministern hur han avser att säkerställa att riksdagen kan utöva sin kontrollmakt också via frågestunden.

Frågan har överlämnats till mig.

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att i enlighet med regeringsformens och riksdagsordningens bestämmelser kontrollera hur regeringen sköter sitt arbete. Riksdagens granskning av regeringen sker med olika medel och metoder, däribland genom konstitutionsutskottets granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendens handläggning samt genom möjligheten att pröva förtroendet för ett statsråd vid en misstroendeomröstning.

Interpellationer och frågor, de s.k. frågeinstituten, är ett led i riksdagens grundläggande kontrollmakt och fyller en viktig funktion för att ge riksdagen information och underlag till initiativ och kritisk debatt i politiska frågor.

Jag uppfattar att Åsa Westlunds fråga är föranledd av att jag vid riksdagens frågestund den 27 oktober 2022 inte besvarade alla frågor från riksdagsledamöter. Åsa Westlund hade några dagar dessförinnan anmält att hon vill att konstitutionsutskottet granskar om mitt sammantagna agerande vid tillträdet som statsråd är förenligt med regeringsformen.

Vid frågestunder ska svar lämnas omedelbart utan betänketid. Vid frågestunden blev jag osäker på vilka frågor jag kunde svara på med anledning av anmälan till konstitutionsutskottet.

Jag har ansvar för och vill svara på riksdagens frågor om regeringens skolpolitik. Sådana frågor ska alltså riktas till mig och jag kommer att svara.

Stockholm den 9 november 2022

Lotta Edholm

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.