Till innehåll på sidan

Ministerns uttalande om teknikneutralitet och subventioner

Skriftlig fråga 2022/23:32 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-28
Överlämnad
2022-10-31
Anmäld
2022-11-08
Svarsdatum
2022-11-09
Sista svarsdatum
2022-11-09
Besvarad
2022-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

I Dagens Nyheter den 27 oktober 2022 beskrivs hur mycket havsbaserad vindkraft som ligger på regeringens bord för beslut. Sammanlagt uppgår det till produktion, främst i södra Sverige, som motsvarar hela den svenska kärnkraften. 

I artikel finns flera uttalanden från energiminister Ebba Busch som är intressanta. Exempelvis följande:

Man måste se att vi både säger att det behöver vara teknikneutralt, vi kan inte gå in och subventionera ett enskilt kraftslag ... 

Det är viktiga projekt men vi har också ett tydligt besked om att man i större utsträckning behöver bära sina egna kostnader och inte kan räkna med mångmiljardsubventioner.

Samtidigt står det exempelvis följande i Tidöavtalet:

Förutsättningarna för investeringar i kärnkraft ska stärkas genom särskilda statliga kreditgarantier uppgående till 400 miljarder kronor, med mer generösa villkor än dagens system.

Inför också ett snabbspår för kärnkraft i miljötillståndsprocessen – en särskild regel i miljöbalken – som innebär att tillståndsärenden som rör ny kärnkraft ska behandlas med hög prioritet.

Det är mycket svårt att se hur energiministerns uttalande om teknikneutralitet och att inte kunna få mångmiljardsubventioner går ihop med vad som står i Tidöavtalet. Det gör mig frågande kring vad regeringens definition av teknikneutralitet är och vad regeringen räknar som en subvention.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Hur förhåller sig ministerns uttalande om teknikneutralitet och subvention inom energisektorn till vad som står i Tidöavtalet? 

Svar på skriftlig fråga 2022/23:32 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

I2022/01960 Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:32 av Rickard Nordin (C)
Ministerns uttalande om teknikneutralitet och subventioner

Rickard Nordin har frågat mig hur mitt uttalande om teknikneutralitet och subvention inom energisektorn förhåller sig till vad som står i Tidöavtalet.

I Tidöavtalet står mycket riktigt att vi ska återställa teknikneutraliteten. Detta genom att se till så att inget hållbart kraftslag diskrimineras. Genom att ändra det energipolitiska målet från 100 procent ”förnybart” till 100 procent ”fossilfritt” ser vi till att kärnkraften inte längre förfördelas i jämförelse med andra hållbara kraftslag. De behövs alla i klimatarbetet som innebär en starkt ökad elektrifiering av samhället.

I Tidöavtalet framgår vidare att all ny elproduktion som stärker kraftsystemet, och som bidrar till snabb expansion av kraftsystemet, behövs. Vindkraften har även fortsättningsvis en viktig plats i energimixen, men den ska byggas ut på konkurrensneutrala villkor och med hänsyn tagen till miljö och lokala intressen. Principen att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs och utgångspunkten ska vara att alla produktionsslag bär sina egna kostnader.

Införandet av de statliga kreditgarantier om 400 miljarder kronor, med mer generösa villkor än dagens system, som omnämns i Tidöavtalet är också en förutsättning för teknikneutraliteten. Investeringar i ny kärnkraft bedöms ske med mycket lång planeringshorisont, upp emot 80 år. Det är därför extra angeläget med långsiktiga planeringsförutsättningar.

Det snabbspår för miljöprövning av kärnkraft som Rickard Nordin nämner är ett sätt att möjliggöra snabbare utbyggnad av ny planerbar kraftproduktion. Investeringar sker fortsatt på en konkurrensutsatt elmarknad. Detta snabbspår är även önskvärt för att belysa vilka former av regelutveckling som behövs för att kärnkraften ska ges förutsättningar att verka på samma villkor som andra fossilfria kraftslag.

Jag anser sammantaget att det både är rimligt och motiverat att ramvillkoren för kärnkraft anpassas så att nyinvesteringar blir möjliga.

Stockholm den 9 november 2022

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.