En mer jämställd föräldraledighet

Skriftlig fråga 2022/23:334 av Isabell Mixter (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-10
Överlämnad
2023-02-13
Anmäld
2023-02-14
Svarsdatum
2023-02-22
Sista svarsdatum
2023-02-22
Besvarad
2023-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

TCO har nyligen släppt en rapport som visar på att uttagandet av föräldraledighet är mer ojämställt än vad Försäkringskassans statistik visar på. I rapporten har TCO kombinerat Försäkringskassans skattningar om obetald föräldraledighet med myndighetens statistik över uttagna föräldrapenningdagar.

Rapporten jämför uttag av föräldraledighet mellan kvinnor och män med barn födda 2019, under barnets två första år. Kvinnorna tog i genomsnitt ut 8,6 månader och männen 2,4 månader betald föräldraledighet.

När den obetalda föräldraledigheten räknas in blir skillnaden mellan hur mycket ledighet kvinnor och män tog ut ännu större. Kvinnornas obetalda föräldraledighet uppgick till 4,2 månader och männens till 1 månad.

Sammantaget var kvinnor med barn födda 2019 i genomsnitt borta från arbetet 12,7 månader med och utan föräldrapenning under barnets första två år. Papporna till samma barn var i snitt föräldralediga 3,4 månader med och utan föräldrapenning. Det handlar om stora skillnader som påverkar kvinnors inkomster, arbetssituation, karriär, pension och arbetsfördelningen i hemmet.

Rapporten visar på en del av problemet med ojämställt uttag av föräldraledighet som sällan diskuteras i debatten och osynliggörs om vi endast fokuserar på den betalda föräldraledigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att uttagandet av den betalda såväl som den obetalda föräldraledigheten ska bli mer jämställt?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:334 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

S2023/ 00620 Socialdepartementet Äldre- och socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:334 av Isabell Mixter (V)
En mer jämställd föräldraledighet

Isabell Mixter har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att uttagandet av den betalda såväl som den obetalda föräldraledigheten ska bli mer jämställt.

Att alla föräldrar tar ansvar för omsorgen om barn och delar föräldraledigheten mer lika är betydelsefullt ur många aspekter, inte minst för att barnet ska få tid med båda sina föräldrar och att undvika att kvinnor får en långvarig frånvaro från arbetsmarknaden. Ett högt arbetsmarknadsdeltagande är viktigt för den enskildes löneutveckling och framtida pension.

Sett över tid använder män en allt större andel av föräldrapenningen under barnets två första år. Även andelen föräldrapar som delar föräldrapenningen jämställt under barnets två första levnadsår har ökat över tid även om ökningen nu har avstannat. Flera reformer har genomförts i syfte att öka mäns uttag av föräldrapenning. Införandet av reserverade månader för respektive förälder har påverkat män att använda fler dagar. Den tredje reserverade månaden som infördes 2016 har dock inte haft samma tydliga genomslag. Införandet av reserverade månader påverkar även olika grupper av män i varierande utsträckning.

Att föräldrar kan göra informerade val om föräldraledighet och vilken effekt fördelningen och längden har på löne- och karriärutveckling är centralt. Försäkringskassan har under 2023 i uppdrag att stärka förutsättningarna för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Myndigheten ska också genom information bidra till att föräldrar får bättre kunskap om föräldraförsäkringens regelverk, om möjligheterna att använda föräldrapenningen flexibelt och om de långsiktiga effekterna av fördelningen av föräldraledighet.

Regeringen bedömer i budgetpropositionen för 2023 att föräldrar bör få fler verktyg och ökade möjligheter att använda föräldrapenningen flexibelt, i syfte att stärka valfriheten och för att öka förutsättningarna att kombinera familjeliv och högt arbetskraftsdeltagande. Exempel på åtgärder som skulle stärka familjers självbestämmande är att öka antalet dagar med föräldrapenning som kan användas som dubbeldagar och att göra det möjligt att överlåta föräldrapenning till fler personer än vad som är fallet i dag. Analyser har visat att de nuvarande dubbeldagarna har haft positiva effekter för jämställdheten och föräldrars hälsa. Bland annat har föräldrar som tagit ut dubbeldagar ett mer jämställt föräldrapenninguttag än föräldrar som inte använder dubbeldagar. Även vissa grupper av män, som inte tidigare använt föräldrapenning, har börjat ta ut dagar i form av dubbeldagar.

Familjer ser emellertid olika ut och behoven som behöver beaktas varierar.

Stockholm den 22 februari 2023

Anna Tenje

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.