Småskaliga livsmedelsproducenter

Skriftlig fråga 2022/23:352 av Sofia Skönnbrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-15
Överlämnad
2023-02-16
Anmäld
2023-02-17
Svarsdatum
2023-02-22
Sista svarsdatum
2023-02-22
Besvarad
2023-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Vi lever i en orolig tid med krig i vårt närområde. Sällan har de viktiga frågorna gällande beredskap och försörjningsgrad av livsmedel och vatten varit så aktuella som nu.

Landsbygdsminister Peter Kullgren har sedan dagen han tillträdde lyft vikten av en uppdatering av Sveriges livsmedelsstrategi för att stärka den svenska livsmedelsproduktionen. Regeringens ambition är att den så kallade livsmedelsstrategin 2.0 ska skapa förutsättning för aktörer i livsmedelskedjan att stärka sin konkurrenskraft, bidra till ökad hållbarhet, främja svenskproducerade varor, öka den totala livsmedelsproduktionen och minska vår sårbarhet vid eventuell kris.

Samtidigt höjs röster från flera branschorganisationer om att Livsmedelsverkets nya tillsynsmodell kommer att drabba småskaliga producenter genom skenande kostnader för livsmedelskontroll. Ur ett beredskaps- och försörjningsperspektiv är det här allvarligt eftersom det kommer att bli dyrare för de producenter som vi behöver se mer av för att minska vår sårbarhet.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att minska konsekvenserna för de småskaliga producenterna?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:352 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)


Svar på fråga 2022/23:352 av Sofia Skönnbrink (S)
Småskaliga livsmedelsproducenter

Sofia Skönnbrink har frågat mig vad jag ämnar vidta för åtgärder för att minska konsekvenserna för de småskaliga producenterna.

Livsmedelskontroll är viktigt för att säkerställa att människor inte blir sjuka av maten och inte vilseleds av märkning av och information om maten. Kontrollen regleras av gemensamma EU-regler och enligt dessa ska kontrollen vara verkningsfull, effektiv, enhetlig och riskbaserad. Riksdagen har beslutat att kontroll ska utövas av bland annat Livsmedelsverket enligt föreskrifter som regeringen meddelar och regeringen har i sin tur gett Livsmedelsverket i uppgift att verka för en riskbaserad, effektiv och likvärdig livsmedelskontroll.

Den nya riskklassningsmodellen som Livsmedelsverket har arbetat fram efter omfattande samråd med berörda aktörer syftar bland annat till att säkerställa att kontroll sker regelbundet och med lämplig riskbaserad frekvens och att kontrollen styrs dit den har störst effekt. En viss förskjutning av kontrollresurser från sista led till tidigare led i livsmedelskedjan kommer därför att ske för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister tidigare i livsmedelskedjan. Möjlighet till reduktion av kontrollfrekvens kommer att finnas för företag med god regelefterlevnad och med tredjepartscertifiering som är granskad och listad av Livsmedelsverket. Det kommer även att finnas möjlighet att justera kontrolltiden för företag som får en orimlig kontrollfrekvens i förhållande till sin verksamhets omfattning.

Regeringen anser att det är viktigt att arbetet med livsmedelsstrategin fortsätter i syfte att nå en ökad lönsamhet och produktion i livsmedelskedjan. Erfarenheterna från pandemin och den negativa säkerhetspolitiska utvecklingen tydliggör behovet av en robustare livsmedelskedja där även livsmedelsberedskapen inkluderas. Kontrollen bör fokuseras där den gör störst nytta och hänsyn bör tas till verksamheters risk och omfattning. Regeringen kommer att följa frågan noggrant.

Arbetet med en uppdatering av livsmedelsstrategin har påbörjats genom att regeringen har inlett en dialog med livsmedelskedjans parter. Syftet är att fånga upp synpunkter och förslag kring vad som behövs för att förverkliga livsmedelsstrategins övergripande mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Jag har för avsikt att informera miljö- och jordbruksutskottet allteftersom arbetet går framåt.

Stockholm den 22 februari 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.