Till innehåll på sidan

Kemikalieskattens påverkan på cirkulära flöden

Skriftlig fråga 2022/23:414 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-03
Överlämnad
2023-03-03
Anmäld
2023-03-07
Svarsdatum
2023-03-15
Sista svarsdatum
2023-03-15
Besvarad
2023-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Den svenska kemikalieskatten har ett gott syfte. Tanken är att den ska styra mot mer giftfria flöden och minskad användning av de kemikalier som kan orsaka problem för människor. Skatten höjdes också vid årsskiftet.

Det finns dock ett systemfel med beskattningen. Om en vara inte belagts med skatt i sitt hemland och sedan importeras till Sverige för att säljas här beläggs den med skatt. Det är klokt och rimligt för att skapa en jämbördig konkurrens. Problemet är dock att lagstiftningen inte gör skillnad på nya och begagnade produkter.

En begagnad produkt som redan varit ute på marknaden och som importeras hit för att rekonditioneras och sedan återbrukas beläggs med samma skatt som en helt ny vara. Detta sker trots att miljövinsten är betydande vid ett återbruk. Att belägga den återbrukade varan med samma kemikalieskatt som en ny blir därför kontraproduktivt eftersom skatten utgör betydande belopp, i vissa fall närmare hälften av kostnaden i exempelvis datorskärmar. Detta gör det omöjligt att hitta lönsamhet i att ta hand om begagnade varor från andra länder, exempelvis övriga Norden.

En vara som redan varit på marknaden kommer inte att öka användningen av kemikalier och skadliga ämnen, och kemikalieskatten har redan justerats så att varor som sålts i Sverige för att sedan återbrukas inte beläggs med kemikalieskatt på nytt. Samma sak bör gälla begagnade produkter även från andra länder. Det skulle tydligt uppmuntra fler cirkulära flöden och minska miljöbelastningen avsevärt.

Min fråga till finansminister Elisabeth Svantesson blir därför:

 

Kommer ministern och regeringen att initiera en översyn av kemikalieskatten i syfte att göra begagnade produkter även från andra länder skattebefriade?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:414 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fi2023/00938 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:414 av Rickard Nordin (C)
Kemikalieskattens påverkan på cirkulära flöden

Rickard Nordin har frågat mig om jag och regeringen kommer att initiera en översyn av kemikalieskatten i syfte att göra begagnade produkter även från andra länder skattebefriade.

I budgetpropositionen för 2023 har regeringen föreslagit flera ändringar för att göra kemikalieskatten enklare och tydligare. En av dessa är tydligare regler för begagnade varor för att undvika dubbelbeskattning. Reglerna innebär, något förenklat, att begagnade varor som säljs i Sverige normalt inte beskattas. Detsamma gäller för import av varor som är tillverkade före den 1 juli 2017. Import av varor tillverkade efter detta datum beskattas dock.

Reglerna innebär att begagnade varor behandlas lika oavsett om de som nya har sålts i Sverige eller utlandet. Under sin livscykel kommer båda att ha beskattats en gång. Om import av varor som ”blivit begagnade” i utlandet helt skulle undantas beskattning skulle det innebära att sådana varor skulle gynnas framför svenska begagnade varor, vilket skulle riskera att slå mot återbruket av den elektronik som har sålts i Sverige. Ett system som uppmuntrar till att importera utländska begagnade varor framför att återanvända motsvarande varor som redan finns i Sverige är inte rimligt. På sikt skulle ett sådant undantag även kunna leda till att företag som handlar med begagnad elektronik är beredda att betala mindre för svensk begagnad elektronik, eftersom de i stället kan köpa in skattebefriade varor som har blivit begagnade i utlandet till ett lägre pris. Det skulle medföra att det blir mindre intressant för svenska företag som har köpt in ny elektronik att sälja den till återbruk när den har blivit begagnad. Ett undantag för utländska begagnade varor skulle således innebära försämrade konkurrensvillkor för aktörer som vill återbruka redan beskattad elektronik. Slutligen kan noteras att den svenska marknaden vid import av begagnad elektronik tillförs en vara som innehåller kemikalier.

Stockholm den 15 mars 2023

Elisabeth Svantesson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.