Till innehåll på sidan

Nätbolagens väntetider för inkoppling av solel

Skriftlig fråga 2022/23:444 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-13
Överlämnad
2023-03-14
Anmäld
2023-03-15
Svarsdatum
2023-03-22
Sista svarsdatum
2023-03-22
Besvarad
2023-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Med de höga elpriser som varit har allt fler fått upp ögonen för egenproducerad el, främst i form av solceller. Det är ett utmärkt system, som gör att man delar av året kan få en betydligt lägre elfaktura samtidigt som överskottet kan säljas och avlasta elsystemet.

På flera håll i landet kommer nu rapporter om problem med att nätbolagen har långa väntetider på inkoppling och besked om inkoppling eller rent av nekar kunder att mata ut el på nätet innan tidskrävande uppgraderingar av nätet gjorts. Väntetider på flera månader är inte ovanligt, och för en uppgradering av nätet kan kunder behöva vänta i flera år.

För den som investerat hundratusentals kronor och sedan inte kan nyttja sin anläggning är det ett tungt slag när beskedet kommer om att anläggningen inte får användas. I vissa fall kan den nyttjas för egenkonsumtion, utan att el matas ut på nätet, men inte heller det är säkert i alla delar av landet, eftersom olika nätbolag agerar olika.

Den rådande situationen blir alltmer ohållbar. Nätbolagen behöver snabba upp sina ledtider så besked kan ges fort, och att inte kunna använda en gjord investering är oacceptabelt. Det bör i sådana fall vara något som är tydligt redan innan investeringen görs. Här behöver nätbolagen ha bättre koll på sitt nät och öppet redovisa hur situationen ser ut, så att den som köper solceller inte står med en anläggning som inte kan användas. Med tydligare öppen information kan var och en bedöma om det är värt att investera, och under vilka förutsättningar, samt kalkylera med risken för att grannar hinner före om utrymmet är litet innan nätet behöver byggas ut.

Med anledning av ovanstående frågar jag energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Kommer minsitern och regeringen att agera för att nätbolagen ska korta sina handläggningstider och redovisa läget i lokalnäten mer öppet, och i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:444 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

KN2023/02598 Klimat - och näringslivsdepartementet Energi- och näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:444 av Rickard Nordin (C)
Nätbolagens väntetider för inkoppling av solel

Rickard Nordin har frågat mig om, och i så fall hur, jag och regeringen kommer att agera för att nätföretagen ska korta sina handläggningstider för solceller och redovisa läget i lokalnäten mer öppet.

Frågeställaren lyfter att flera elnätsföretag har långa väntetider för inkoppling av solcellsanläggningar då det tar tid att utföra nätutredningar och förstärka elnäten.

Generellt är de lokala elnäten starka i Sverige, då de är dimensionerade för att klara eluppvärmningen under vintern. Dock kan exempelvis landsbygdsnät vara svagare och behöva förstärkas, speciellt om flera stora solcellsanläggningar ska uppföras inom samma område.

Ellagen (1997:857) reglerar kraven på elnätsföretagen när det gäller anslutning av nya solcellsanläggningar. För mikroproducenter med huvudsäkring om högst 63 ampere är det kostnadsfritt att ansluta produktionsanläggningen om man redan har en anslutning för förbrukning av el. Det är inte tillåtet att neka anslutning av mikroproduktion – dock kan kunden behöva vänta på att nätförstärkning ska utföras.

Energimarknadsinspektionen kan i linje med gällande lagstiftning bedriva tillsyn kopplat till skälig tid för anslutning och vid behov exempelvis kräva åtgärdsplaner som visar vad företagen gör för att verka för kortare ledtider. Myndigheten planerar för en sådan tillsynsinsats under 2023.

Klimatomställning och energikris gör att vi behöver mer fossilfri elproduktion snabbt och kortare tillståndsprocesser. Jag kan i sammanhanget också nämna att Sverige leder förhandlingsarbetet i EU kring lagstiftning som kan ge snabbare och mer transparenta tillståndsprocesser för förnybar elproduktion på unionsnivå.

Stockholm den 22 mars 2023

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.