Till innehåll på sidan

Förtydligande av insatser enligt LSS vid studier på folkhögskola

Skriftlig fråga 2022/23:45 av Ewa Pihl Krabbe (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-09
Överlämnad
2022-11-09
Anmäld
2022-11-10
Svarsdatum
2022-11-16
Sista svarsdatum
2022-11-16
Besvarad
2022-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Folkhögskolor runt om i Sverige erbjuder kurser som är anpassade för personer med olika funktionsnedsättningar. Antagningen är ofta rikstäckande och av den anledningen finns det på flera skolor boende med stödpersonal. Bidrag till folkhögskolans kostnader för denna personal finns att söka hos Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM.

Folkhögskolor som erbjuder särskilt utbildningsstöd verkställer således ett stöd som är statligt finansierat, utan krav vare sig på personkretstillhörighet enligt LSS eller på utformning av stöd i likhet med SoL eller LSS. Det ger en unik möjlighet för personer med funktionsnedsättning att studera. Men stödet ges i mån av ekonomiskt utrymme, och det är inte självklart att folkhögskolan kan erbjuda stödet utifrån den enskildes behov.

Deltagare med personkretstillhörighet enligt LSS och rätt till sådana insatser får, förutom personlig assistans, sällan med sig LSS-insatser till boendet på skolan, vilket innebär att deltagare med rätt till LSS-insatser således använder det särskilda utbildningsstödet, trots att de tillhör LSS personkrets och får LSS-insatser på hemorten. Det finns i dag ingen insats enligt LSS för boende på internat för den som är vuxen och vill vidareutbilda sig.

Det behövs ett förtydligande av i vilken utsträckning som LSS-insatser kan ges till boende på folkhögskolors internat och vem som är ansvarig för insatserna.

Mot den bakgrunden vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att det sker ett förtydligande av insatser enligt LSS vid studier på folkhögskola?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:45 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

U2022/ 03567 Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:45 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Förtydligande av insatser enligt LSS vid studier på folkhögskola

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det sker ett förtydligande av insatser enligt LSS vid studier på folkhögskola.

Låt mig börja med att understryka att det är viktigt både att det finns goda möjligheter för personer med funktionsnedsättning att studera vid folkhögskola och att relevanta regelverk är tydliga och ändamålsenliga.

En insats för särskilt stöd och service enligt LSS kan vara bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna. För detta krävs att bostaden ska vara fullvärdig, att den är den enskildas privata och permanenta hem och att den inte får ha en institutionell prägel, se Socialstyrelsens handbok Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS. Av Regeringsrättens avgörande i RÅ 2006 not 187 framgår också att elevhemsboende inte kan utgöra en sådan bostad med särskild service för vuxna som avses i LSS.

Som Ewa Pihl Krabbe nämner erbjuder folkhögskolor runt om i Sverige kurser som är anpassade för personer med olika funktionsnedsättningar och på flera skolor finns boende med stödpersonal. Bidrag till kostnader för sådan personal kan sökas hos Specialpedagogiska skolmyndigheten, i form av särskilt utbildningsstöd. Även elever som tillhör LSS personkrets kan få stöd av sådan personal på elevhemsboendet. Eleverna kan också ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen för elevhemsboende på folkhögskola. Det finns i dag inte någon rätt till särskilt stöd och service enligt LSS i form av bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna i form av vanligt elevhemsboende vid folkhögskola. Det finns dock andra möjligheter även för dem som tillhör LSS personkrets att få hjälp och stöd i boendet under tiden man studerar på folkhögskola.

Jag vill avslutningsvis återigen poängtera att jag anser att det är viktigt att personer med funktionsnedsättning kan studera vid folkhögskola. Sammantaget ger det som beskrivits ovan sådana möjligheter.

Jag avser för närvarande inte initiera någon förändring i denna ordning.

Stockholm den 16 november 2022

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.