Ökade köttstölder

Skriftlig fråga 2022/23:455 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-14
Överlämnad
2023-03-15
Anmäld
2023-03-16
Svarsdatum
2023-03-22
Sista svarsdatum
2023-03-22
Besvarad
2023-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det pågår en livlig debatt om livsmedelsföretagens prissättning. Kritiker menar att branschen cyniskt skor sig på de svaga i samhället när matpriserna stiger samtidigt med priserna på drivmedel och el. Att detta sker när räntor ökar och inflationen äter upp lönen resulterar naturligtvis i ett väldigt ansträngt läge för såväl privatpersoner som näringsidkare.

Det skulle onekligen kunna vara som så att livsmedelsföretagens priser ökar som en konsekvens av de övriga faktorerna jag nämnde – el, drivmedel, räntor och inflation – och inte för att bolagen vill sparka på dem som redan ligger. Men nog om det.

I detta läge torde det från politiskt håll vara betydligt lämpligare att se över hur man kan underlätta för branschen i stället för att tala om pristak eller dylikt. Ett uppenbart problem som varit känt länge är den kriminalitet som skapar såväl kostnader som otrygghet. Kriminaliteten är diversifierad men det som varit i ropet i närtid är de skenande köttstölderna runt om i landet.

Givet volymerna och tillvägagångssätten rör det sig om systematiska stölder där vidareförsäljning sker i andra butiker och till restauranger – inte stölder för egen konsumtion. Detta är ett typiskt exempel på den mängdbrottslighet som polisen länge misslyckats med att lösa. Många handlare vittnar om en ren ovilja från myndigheten att ens initiera en utredning, och om det sker kommer snart ett brev på posten om nedlagd utredning även om videomaterial finns.

Därtill måste nämnas de ofta oacceptabelt långa svarstider som möter många anmälare när de söker kontakt med polisen. Det faller förstås på sin egen orimlighet att en handlare ska behöva sitta flera timmar i telefonkö för att få upprätta en brottsanmälan.

Detta leder sammantaget till att handlarna slutar att anmäla (sannolikt till polisens belåtenhet eftersom att de då kan påstå att problemet inte är så utbrett som handlarna påstår). Dessa stölder bidrar i sin tur till att köttet måste gömmas undan på lagret eller låsas in i särskilda kyl- och frysdiskar. Dessutom bidrar det till prishöjningar på de produkter som faktiskt säljs. Här måste politiken och polisen bli bättre på att stötta branschen och därigenom motarbeta höga livsmedelspriser.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att bekämpa köttstölderna?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:455 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju202 3/00 672 Justitiedepartementet Justitie ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:455 av Tobias Andersson (SD) Ökade köttstölder

Tobias Andersson har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att bekämpa köttstölderna.

 

Regeringen ser mycket allvarligt på den brottslighet som drabbar alltför många företagare. Det handlar om både ekonomiska konsekvenser och en stor otrygghet.

 

Tidöavtalet innebär en tydlig ambitionshöjning för att motverka företagares utsatthet för brott. I hög grad handlar det om generella reformer: Hårdare straff vid återfall och avskaffande av dagens form av mängdrabatt är exempel på detta. Att polisen nyligen fått i uppdrag att redovisa hur myndigheten frigör resurser till förmån för den polisiära kärnverksamheten bör också leda till en ökad uppklaring av mängdbrott. Polisen ska även växa med målsättningen att polistätheten minst ska motsvara genomsnittet inom EU.

 

Arbetsmetoden snabbare lagföring, som nu blir ett permanent förfarande i hela landet, kommer också bidra till en snabbare och mer effektiv hantering av köttstölder och annan mängdbrottslighet.

 

Livsmedelsstölder sker även i mer organiserad form och kan utgöra en del i den kriminella ekonomin. Den nationella strategin mot den grova organiserade brottsligheten, som nu tas fram av regeringen, kommer att bidra till myndigheternas brottsbekämpning och utgöra grunden för en samlad systemkraft mot den organiserade brottsligheten.

 

Slutligen bör även vikten av en god samverkan mellan myndigheter och näringsliv framhållas. Detta är viktigt för att gemensamt utarbeta bra arbetsmetoder med syfte att bekämpa den brottslighet som riktas mot företagare. När det gäller köttstölder vet jag att en sådan samverkan nu sker mellan bl.a. Polismyndigheten och näringslivets representanter.

 

Stockholm den 22 mars 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.