EU:s mål om antalet laddpunkter per elbil

Skriftlig fråga 2022/23:476 av Gunilla Svantorp (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-21
Överlämnad
2023-03-21
Anmäld
2023-03-22
Svarsdatum
2023-03-29
Sista svarsdatum
2023-03-29
Besvarad
2023-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

EU:s länder har enats om målet en laddpunkt per tio elbilar. Sverige ligger långt efter. 52 kommuner av 290 och bara  2 av 21 län uppnår målet. Flest laddpunkter finns i kommuner med mycket turism. Pendlingskommuner har däremot generellt sett få laddpunkter. 

Med tanke på att regeringen tog bort bonusdelen av bonus malus-systemet finns en oro för att också utbyggnaden av laddinfrastruktur stannar av. Utöver detta är det viktigt att regeringen tar behovet av klimatomställningen på allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser regeringen att arbeta för att Sverige ska uppå det gemensamma EU-målet om antalet laddstolpar per elbil och om ja, hur?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:476 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2022/23:476 av Gunilla Svantorp (S)
EU:s mål om antalet laddpunkter per elbil

Gunilla Svantorp har frågat mig om regeringen avser att arbeta för att Sverige ska uppnå det gemensamma EU-målet om antalet laddstolpar per elbil och om ja, hur.

Transportsektorn ska ställas om, bland annat genom ökad elektrifiering. Regeringen genomför därför satsningar på förbättrad tillgänglighet till laddinfrastruktur och ökad laddkapacitet i hela landet. Tillgången till laddstationer ska utvecklas så att elbil blir ett alternativ för invånare i hela landet. Syftet med satsningarna på laddinfrastruktur i budgetpropositionen för 2023 är att säkerställa just detta.

När det gäller gemensamma EU-mål om utbyggnad av laddinfrastruktur så lade kommissionen i juli 2021 fram ett förslag till en EU-förordning om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen. I förslaget finns bland annat uppdaterade och skärpta mål på medlemsstaterna att bygga ut allmänt tillgänglig laddinfrastruktur. För närvarande pågår trepartsförhandlingar mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om förslaget till EU-förordning. Det svenska ordförandeskapets förhoppning är att nå en överenskommelse med hög klimatnytta som på ett kostnadseffektivt sätt bidrar till att nå EU:s och Sveriges uppsatta klimatmål.

Stockholm den 28 mars 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.