Utstationeringsregistret

Skriftlig fråga 2022/23:482 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-23
Överlämnad
2023-03-23
Anmäld
2023-03-24
Svarsdatum
2023-03-29
Sista svarsdatum
2023-03-29
Besvarad
2023-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Att komma åt det fusk som förekommer på arbetsmarknaden är oerhört viktigt. Arbetslivskriminaliteten får konsekvenser för såväl arbetstagare som för samhället i stort. I februari presenterade Delegationen mot arbetslivskriminalitet ett delbetänkande som lyfter fram flera viktiga saker. En av de sakerna är en förbättrad statistik och uppföljning.

I dagens register över utstationering är kvaliteten på statistiken inte tillräckligt hög för att man ska kunna analysera eller samköra den med andra register. I andra nordiska länder är det här registret en viktig del i arbetet med att komma åt arbetslivskriminaliteten och att människor inte utnyttjas.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra utstationeringsregistret, och när kan vi i så fall förvänta oss att en förbättring sker?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:482 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2023/ 00478 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:482 av Jim Svensk Larm (S)
Utstationeringsregistret

Jim Svensk Larm har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förbättra utstationeringsregistret och när det i så fall kan förväntas att en förbättring sker.

Delegationen mot arbetslivskriminalitet har i sitt senaste delbetänkande (SOU 2023:8) identifierat behov av ytterligare insatser för arbetstagare i riskgrupper. Enligt delegationen utgör utstationerade arbetstagare en av riskgrupperna för arbetslivskriminalitet. Vidare anges att utstationeringsregistret skulle kunna utgöra en viktig kunskapskälla för såväl myndigheter som arbetsmarknadens parter.

Enligt betänkandet kan inte statistiken analyseras eller samköras med annan data då statistiken från utstationeringsregistret som rör arbetstagarnas namn och födelsedatum i många fall inte håller tillräckligt hög kvalitet. Delegationen har inte lämnat några konkreta förslag på åtgärder för att utveckla användbarheten för utstationeringsregistret.

Arbetet mot arbetslivskriminalitet är en prioriterad fråga för regeringen. Tillgång till relevant och tillförlitlig statistik och uppföljning är betydelsefullt för att kunna bedöma arbetslivskriminalitetens omfattning och utveckling över tid. Delegationens betänkande är ett delbetänkande och delegationen fortsätter sitt arbete.

Stockholm den 29 mars 2023

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.