Till innehåll på sidan

Skydd för elever hos etablerade huvudmän

Skriftlig fråga 2022/23:50 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-10
Överlämnad
2022-11-10
Anmäld
2022-11-11
Svarsdatum
2022-11-23
Sista svarsdatum
2022-11-23
Besvarad
2022-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Malmö har länge haft många skolor med dåliga resultat. Kommunen har underpresterat år efter år, och det var först efter att Centerpartiet i utbildningsutskottet krävt fokus på skolor med konsekvent låga resultat som Skolinspektionen äntligen tog tag i frågan. 

Men det är inte enbart kommunala skolor som har låga resultat. 

På gymnasieskolan Thorén Business School i Malmö skrev i våras 74 elever nationella prov i tre olika matematikkurser. Inte en enda elev nådde betyget E – inte en enda. Alla fick F. Skolverkets statistik visar att Thorén Business School trots elevernas svårigheter har nästan 45 procent lägre lärartäthet än snittet för Malmös kommunala gymnasieskolor och nästan 25 procent lägre än motsvarande för friskolegymnasier. Bland annat tack vare den låga lärartätheten gjorde Thoréngruppen samtidigt ett rörelseresultat på drygt 200 miljoner kronor under 2021. I Tidöavtalet kan man läsa om regeringens planerade åtgärder för att reglera nystartade skolföretag, bland annat i syfte att säkerställa att dessa är långsiktiga i sitt ägande. I Tidöavtalet kan man också läsa att regeringen vill införa ett tydligare skydd för elever i händelse av att huvudmannen hamnar i ekonomiskt trångmål. Men Thoréngruppen är ett sedan länge etablerat skolföretag och har inte hamnat i ekonomiskt trångmål – tvärtom. Man visar på väldigt stora överskott samtidigt som eleverna på en av företagets skolor misslyckas till 100 procent.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

Avser statsrådet och regeringen att införa ett ytterligare skydd för elever hos etablerade huvudmän som inte är i ekonomiskt trångmål, och i så fall på vilket sätt?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:50 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/03578 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:50 av Niels Paarup-Petersen (C)
Skydd för elever hos etablerade huvudmän

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om jag och regeringen avser att införa ett ytterligare skydd för elever hos etablerade huvudmän som inte är i ekonomiskt trångmål, och i så fall på vilket sätt.

Regeringen kommer under mandatperioden att arbeta intensivt med målsättningen att bl.a. lyfta kunskapsresultaten i den svenska skolan, att kraftigt minska utrymmet för aktörer med kvalitetsbrister samt att ge skolan i hela Sverige likvärdiga förutsättningar och stärka verksamhetens kvalitet.

Regeringen avser att vidta åtgärder för att stävja betygsinflation, till exempel genom tydligare koppling mellan en skolas genomsnittliga resultat i nationella prov och genomsnittlig betygsnivå. Vidare vill vi att de nationella proven rättas centralt och vara jämförbara över tid. Här har huvudmännen en viktig uppgift att systematiskt följa upp elevernas kunskapsutveckling systematiskt för att kunna sätta in stödåtgärder om det behövs.

Skolor som inte håller tillräcklig kvalitet ska uppmärksammas och åtgärdas. Regeringen avser att ge Statens skolinspektion ökade befogenheter genom att bredda myndighetens tillsynsuppdrag till ett ökat uppdrag att följa upp skolors resultat utifrån objektiva kvalitetskriterier, bl.a. utifrån elevsammansättning och externt rättade prov. Skolinspektionen avses även få i uppdrag att utöka sin tillsyn och i högre grad genomföra även oanmälda besök i alla skolverksamheter samt öka tillsynen i skolverksamheter som tidigare fått ett föreläggande.

Regeringen avser även att införa ytterligare steg i den så kallade sanktionstrappan, alltså de ingripanden som Skolinspektionen får göra i sin tillsynsverksamhet i det fall brister uppdagas. Det är då bl.a. frågan om att införa sanktionsavgifter och möjligheter till byte av ledning eller tvångsförvaltning. För enskilda huvudmän vill vi införa en utdelningsbegränsning i det fall kvalitetsbrister uppdagas i förhållande till uppsatta transparenta kvalitetsnormer.

Det är min bestämda uppfattning att de åtgärder regeringen avser att vidta kommer att bidra till en ökad kvalitet i verksamheten så att elever kan räkna med att få de kunskaper utbildningen avser att ge.

Stockholm den 23 november 2022

Lotta Edholm

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.