Nya frihandelsavtal inom EU

Skriftlig fråga 2022/23:53 av Aida Birinxhiku (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-10
Överlämnad
2022-11-11
Anmäld
2022-11-15
Svarsdatum
2022-11-23
Sista svarsdatum
2022-11-23
Besvarad
2022-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Sverige är en stark röst inom EU för en fri, hållbar och rättvis internationell handel. För en liten och exportberoende ekonomi som Sverige är den internationella handeln avgörande för tillväxten, välfärden och jobben. Över 1,4 miljoner personer runt om i landet har ett jobb att gå till tack vare vår export till andra länder.

Nya frihandelsavtal tryggar ekonomin, arbetsmarknaden och bygger välfärden. De bidrar dessutom till en robustare handel och sätter en global standard. Inför EU-ordförandeskapet har Sverige därför varit en drivande kraft för nya frihandelsavtal inom EU. Förhandlingar om nya frihandelsavtal pågår för närvarande med bland annat Chile, Mercosur och Australien.

Samtidigt har hoten mot frihandeln blivit större. De tar sig uttryck i bland annat ett större fokus på geopolitiska intressen, tilltagande handelskonflikter mellan USA och Kina samt oklarheterna kring det brittiska utträdet ur EU. I tider av ökad protektionism blir det allt viktigare för Sverige att verka för en fri, hållbar och rättvis handel genom EU. Det handlar inte enbart om Sverigebilden utan även om framtiden för den globala handeln.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Johan Forssell:

 

Avser statsrådet att verka för nya frihandelsavtal inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:53 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

UD2022/ 16277 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:53 av Aida Birinxhiku (S)
Nya frihandelsavtal inom EU

Aida Birinxhiku har frågat mig om jag avser verka för nya frihandelsavtal inom EU.

Det är viktigt för regeringen att stå upp för den regelbaserade och öppna handeln. För att stärka tillväxten och motståndskraften i våra ekonomier behövs mer internationell handel och mer samverkan med omvärlden. I ljuset av pandemin och mot bakgrund av den pågående krisen efter Rysslands invasion av Ukraina är det än mer angeläget.

Frihandel och marknadsekonomi är centralt för att lyfta människor ur fattigdom, klara den gröna omställningen och för att finansiera vår gemensamma välfärd. Det är således en prioriterad fråga för regeringen och vi vill fortsätta verka för att EU fortsätter att bygga öppna, starka och hållbara handelsförbindelser med omvärlden och ingår nya moderna, bilaterala och regionala frihandelsavtal.

Regeringen kommer arbeta för att vi under vårt svenska EU-ordförandeskap ska komma vidare med EU:s pågående förhandlingar om frihandelsavtal, det vill säga med länder som Nya Zeeland, Mexiko, Chile, Australien, Indien, Indonesien och Mercosur.

Stockholm den 23 november 2022

Johan Forssell

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.