Klimatmålen

Skriftlig fråga 2022/23:60 av Mattias Vepsä (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-14
Överlämnad
2022-11-17
Anmäld
2022-11-18
Svarsdatum
2022-11-23
Sista svarsdatum
2022-11-23
Besvarad
2022-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

 

Efter att regeringens budget presenterades för någon vecka sen har såväl myndigheter, forskare och experter som intresseorganisationer bedömt att Sverige inte kommer att nå klimatmålen. 

Denna politik förs alltså mot bakgrund av en verklighet där vi årligen slår värmerekord, där extremoväder som drabbar oss alla blir allt vanligare och där utsläppen ökar fast de borde minska. 

Flera regeringsföreträdare har visserligen talat om att klimatmålen ligger fast men att vägen dit kommer att se annorlunda ut än den tidigare regeringens. 

Högerregeringens ensidiga stöd och fokus på fossilbilar med sänkt skatt på bensin och diesel, minskade ambitioner i reduktionsplikten och det hastigt borttagna miljöbilsstödet kommer att bidra till att utsläppen ökar kraftigt. 

Sveriges klimatpolitiska roll i världen kan diskuteras. Men även om våra utsläpp utgör en liten del av världens samlade utsläpp är vägen mot netto noll oerhört viktiga, framför allt ur två perspektiv.

För det första handlar det om att visa andra att det är möjligt för ett modernt industriland att klara klimatomställningen och samtidigt upprätthålla välfärd, trygghet och jobb. Det gör att fler länder i världen väljer att ställa om från fossilt till förnybart. Men det gör också att människor kan känna tillförsikt och tro på framtiden, även när vi måste genomgå stora samhällsförändringar. 

För det andra handlar det om att ge långsiktiga spelregler för näringslivet och landets befolkning. Regeringens sänkta ambitioner och slakt av klimatpolitiken hotar nya tunga investeringar i vårt land. Det riskerar att dra undan mattan för företag och privatpersoner som valt att satsa på ny teknik och grön omställning. Det gör oss mer sårbara och kommer att öka beroendet av gamla lösningar och klimatskadlig energi. 

Finansminister Elisabeth Svantesson verkar inte alls se problemen i att regeringens politik nu hotar den gröna omställningen och ökar landets utsläpp. Inte heller verkar regeringen ta så allvarligt på att man ser ut att missa riksdagens fastställda mål i klimatlagen, och detta blev ju extra tydligt med ministerns uttalade från fredagen den 11 november som lydde om vi inte når målen så når vi inte målen. 

Jag vill därför fråga klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari: 

 

Avser ministern och regeringen att återkomma med en politik för att minska utsläppen och uppfylla riksdagens målsättningar och om inte, varför? 

Svar på skriftlig fråga 2022/23:60 besvarad av Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

M2022/02146 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:60 av Mattias Vepsä (S)
Klimatmålen

Mattias Vepsä har frågat mig om regeringen avser återkomma med en politik för att minska utsläppen och uppfylla riksdagens målsättningar och om inte varför.

Sveriges klimat och miljöpolitik ska vara ambitiös. De högt ställda målen i det klimatpolitiska ramverket ligger fast. Målen ska nås på ett kostnads- och samhällsekonomiskt effektivt sätt. Konkurrenskraften ska öka och sysselsättningen värnas. Under 2023 ska regeringen enligt klimatlagen presentera en klimathandlingsplan för riksdagen. I denna kommer vi redogöra mer i detalj för regeringens klimatpolitik för mandatperioden.

Stockholm den 23 november 2022

Romina Pourmokhtari

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.