Regionala skyddsombud

Skriftlig fråga 2022/23:62 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-16
Överlämnad
2022-11-17
Anmäld
2022-11-18
Svarsdatum
2022-11-23
Sista svarsdatum
2022-11-23
Besvarad
2022-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

I september i år lämnade den särskilda utredaren Magnus Sverke sitt betänkande De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet – Värdet av förebyggande arbete och allas rätt till en god arbetsmiljö (SOU 2022:47) till regeringen. Utredningen föreslår bredvid sin utvärdering av de regionala skyddsombuden utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Utredaren framhåller att de regionala skyddsombuden spelar en viktig roll för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö särskilt på små arbetsställen.

Två tidigare statliga utredningar under 2000-talet har föreslagit utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud: Bättre arbetsmiljöregler II (SOU 2007:43) samt Ett arbetsliv i förändring (SOU 2017:24).

Regeringen föreslog (prop. 2019/20:135), i linje med dessa betänkanden, att regionala skyddsombud skulle få utses även vid arbetsplatser där arbetsgivaren är eller brukar vara bunden av kollektivavtal. Ett förslag som röstades ner i Sveriges riksdag. 

Vid ett flertal tillfällen har alltså frågan om utökat arbetsmiljöskydd för arbetstagare utretts. Vid samtliga tillfällen har utredningarna föreslagit att de regionala skyddsombuden ska få utökad tillträdesrätt, alltså möjlighet att kontrollera arbetsmiljön på fler arbetsplatser och företräda fler arbetstagare. Nu finns återigen samma förslag på regeringens bord.

Jag vill med abledning av ovanstående fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta med anledning av förslagen i utredningen, och vilka ytterligare åtgärder avser stastrådet att vidta för att stärka arbetsmiljön särskilt på små arbetsställen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:62 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2022/01427 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:62 av Johanna Haraldsson (S)
Regionala Skyddsombud

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta med anledning av förslagen i betänkandet De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet – Värdet av förebyggande arbete och allas rätt till en god arbetsmiljö (SOU 2022:47), och vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta för att stärka arbetsmiljön särskilt på små arbetsställen.

Det är arbetsgivarna, arbetstagarna och deras representanter som tillsammans bedriver det dagliga arbetsmiljöarbetet på de enskilda arbetsplatserna. Det systematiska och förebyggande arbetsmiljöarbetet är grunden till en god arbetsmiljö och måste vara en naturlig del av verksamheten för alla arbetsgivare, såväl stora som små.

Inom ramen för samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare fyller skyddsombud och regionala skyddsombud, där sådana finns, viktiga funktioner. De regionala skyddsombuden har en viktig roll i att uppmärksamma arbetsmiljörisker på arbetsställen som saknar ett organiserat lokalt skyddsarbete.

I betänkandet som Johanna Haraldsson frågar om har utredningen utvärderat de regionala skyddsombudens verksamhet, vilket jag välkomnar. Utredningen har kommit fram till att verksamheten uppnår sitt syfte på ett ändamålsenligt sätt där de har tillträde och att de regionala skyddsombuden har en central roll i arbetsmiljöarbetet vid små arbetsställen.

När det gäller förslaget att utöka tillträdesrätten för regionala skyddsombud vill jag påpeka att betänkandet har remitterats och att remisstiden löper ut den 9 december. Jag vill inte ta ställning till frågan om tillträdesrätten för de regionala skyddsombuden bör utvidgas innan jag har fått möjlighet att granska remissutfallet.

Stockholm den 23 november 2022

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.