Till innehåll på sidan

Kommunerna, allmännyttan och bostadsförsörjningen

Skriftlig fråga 2022/23:65 av Markus Kallifatides (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-17
Överlämnad
2022-11-17
Anmäld
2022-11-18
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Det är ett välkänt faktum att många kommuner saknar även den mest grundläggande information om bostadsbehoven i den egna kommunen och därför helt enkelt inte kan uppfylla sin lagliga skyldighet att upprätta en plan för bostadsförsörjningen (SOU 2018:35).

I en aktuell rapport redogör Hyresgästföreningen (2022) för den bostadspolitiska utvecklingen i Sollentuna kommun. I synnerhet beskrivs utvecklingen i och kring det kommunala allmännyttiga bostadsföretaget Sollentunahem.

I Sollentuna har uppmärksammade exempel på renovräkning förekommit, liksom uppseendeväckande täta ägarbyten och bristande skötsel av stora fastighetsbestånd som ursprungligen byggdes av och tillhörde allmännyttan. Rapportförfattarna sammanfattar:

Idag är bostadssituationen i Sollentuna dyster. Vi har bland annat därför växande klasskillnader i Sollentuna {och hela Stockholmsregionen, min anm.] som börjar närma sig nivåer från tredje världen. Dessutom har vi släppt in en ökänd tysk riskkapitalist som fastighetsägare med över 450 lägenheter i Tureberg i form av Vonovia. Allmännyttan har varit i en historiskt viktig roll för Sollentuna. En offensiv bostadspolitik från generalplanen 1947 till mitten av 1990 talet gav Sollentuna en fast grund att stå på. Den har nu nästan helt raserats efter tjugo år av utförsäljning, ombildning och uppstyckning av Sollentunahem

I år har Dagens Nyheter i ett flertal reportage från denna kommun visat hur ombildningar, som tidigare drivits igenom av bland andra riksdagsledamoten Maria Stockhaus (M), ordförande i Sollentunahem, har kopplats till organiserad brottslighet. Samtidigt har mark upplåtits till uppenbart oseriösa lägenhetshotell, vars verksamhet slutar i rena tragedier för utsatta människor. Trots allt detta planeras nu enligt Hyresgästföreningen ännu fler utförsäljningar av det kommunala fastighetsbeståndet.

Detta exempel handlar om en Stockholmskommun och ett allmännyttigt bolag som i mina ögon år efter år åsidosätter sina lagliga skyldigheter att upprätta en bostadsförsörjningsplan och att styra den kommunala allmännyttan i riktning mot måluppfyllelse.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att kommunala allmännyttiga bostadsföretag ska utgöra en fungerande del av en bostadspolitik som förverkligar regeringsformens krav om att det allmänna särskilt ska verka för rätten till bostad och att kommuner ska fullfölja sin lagliga skyldighet enligt lagen om kommunalt bostadsförsörjningsansvar?

 

Referenser

Dagens Nyheter (10 oktober 2022), Gänget i källaren, https://www.dn.se/malmvagen/

Dagens Nyheter (14 oktober 2022), Malmvagen: Bara meter från-skotten sov barn på nattis,  https://www.dn.se/sverige/malmvagen-bara-meter-fran-skotten-sov-barn-pa-nattis/

Hyresgästföreningen i Sollentuna (2022), Bostadspolitisk rapport, https://www.hgfsollentuna.se/pdf/bostadspolitiskrapport2022.pdf

SOU 2018:35, Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar, https://www.regeringen.se/49cec5/contentassets/b5eae39ea5b54e76a09e7bc90c8e5196/ett-gemensamt-bostadsforsorjningsansvar-sou-201835.pdf

Svar på skriftlig fråga 2022/23:65 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2022/23:65 av Markus Kallifatides (S)
Kommunerna, allmännyttan och bostadsförsörjningen

Markus Kallifatides har frågat mig vad regeringen och jag gör för att kommunala allmännyttiga bostadsföretag ska utgöra en fungerande del av en bostadspolitik som förverkligar regeringsformens krav om att det allmänna särskilt ska verka för rätten till bostad och att kommuner ska fullfölja sin lagliga skyldighet enligt lagen om kommunalt bostadsförsörjningsansvar.

Jag vill inleda med att poängtera att det är en angelägen fråga för regeringen att bostadsförsörjningen fungerar.

Kommunerna har ett ansvar för bostadsförsörjningen. De ska planera för bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen genomförs. För att främja bostadsförsörjningen är allmännyttan ett verktyg för att göra så. Kommuner har stor frihet att styra dessa genom ägardirektiv. Enligt lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ska dessutom hyresgästerna ges möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget.

Hyressättningen i Sverige bygger på bruksvärdessystemet. Bruksvärdet bestäms av en rad faktorer bl.a. lägenhetens storlek, standard och geografiska läge. När en hyresvärd vill genomföra en renovering som innefattar standardhöjande åtgärder behöver hyresvärden ett godkännande från hyresgästerna eller tillstånd från hyresnämnden. Hyresgästen kan även få hyran prövad av hyresnämnden. Det finns således skyddsregler som ska säkerställa hyresgästinflytande och motverka alltför kraftiga hyreshöjningar.

I våras röstade riksdagen igenom en ändring i lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar som innebär ett tydligare fokus på de behov som inte tillgodoses på bostadsmarknaden. Ändringen ger både kommunerna och staten ett bättre kunskapsunderlag för åtgärder på bostadsmarknaden.

Regeringen har även förstärkt den nationella hemlöshetsstrategin för att motverka hemlöshet under strategiperioden 2022–2026. Målet är att minska och förebygga att personer hamnar i hemlöshet. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utlysa 30 miljoner kronor genom ett riktat flerårigt statsbidrag till kommunerna 2022–2026 för att förstärka eller implementera metoden Bostad först. I budgetpropositionen 2023 förstärktes satsningen på Bostad först med ytterligare 40 miljoner kronor per år under samma period.

Under mandatperioden ska det även tas fram reformer för att öka tillgången till byggbar mark och reglerna för att bygga ska förenklas betydligt. Kommuner ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus.

Stockholm den 30 november 2022

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.