Lärarkrisen i norra Sverige

Skriftlig fråga 2022/23:70 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-18
Överlämnad
2022-11-21
Anmäld
2022-11-22
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

I början av hösten märktes den yttersta konsekvensen av lärarbristen på Raketskolan och Vittangi skola i Kiruna kommun. Skyddsombudet stoppade arbetet för att arbetsmiljön för de lärare som hade alltför få behöriga kollegor hotade deras hälsa. Kort därpå gick lärarfacken ut och pekade på att över 200 skolor löper samma risk för skyddsstopp till följd av lärarbristens konsekvenser för arbetsmiljön. Huvudmannen tog därefter fram en handlingsplan tillsammans med personalen, och efter någon dag kunde skolan öppna igen.

I veckan har det gått att läsa i norrbottniska regionalmedier om att förbättringarna blev mycket tillfälliga och att fler lärare och även rektorn valt att sluta sedan dess. Nu beskriver huvudskyddsombudet det som att situationen är tillbaka på ruta ett.

I dagarna var Lärarförbundets ordförande på besök i Kiruna. Hon efterlyser en statlig Norrlandssatsning med ökade anslag till lärarutbildningsplatser och flexibla och behovsanpassade utbildningspaket för att till exempel kombinera arbete och studier med bibehållen lön på plats i exempelvis Kiruna. Hon menar att åtgärder måste vidtas skyndsamt.

Problemet med lärarförsörjning i norra Sverige, speciellt i Malmfälten i Norrbotten, är akut. Lärarförsörjning är ett statligt ansvar.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Hur avser statsrådet att agera för att lösa lärarkrisen i norra Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:70 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/03693 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:70 av Linus Sköld (S)
Lärarkrisen i norra Sverige

Linus Sköld har frågat skolministern hur statsrådet avser att agera för att lösa lärarkrisen i norra Sverige.

Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen prioriterar arbetet för en lärar- och förskollärarutbildning som håller hög kvalitet, att fler ska utbilda sig till lärare, att fler med tidigare högskoleutbildning ska byta spår och vidareutbilda sig till lärare, att fler lärare ska stanna kvar i yrket och att lärare som har lämnat skolan ska återvända till yrket. Arbetet för att höja läraryrkets status och attraktivitet behöver intensifieras för att fler ska söka sig till utbildningen och yrket, så att alla barn och elever i dag och framöver får så goda förutsättningar för lärande som möjligt.

En försöksverksamhet med en ny kortare kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) har inletts för att få fler akademiker att ställa om till läraryrket. Även satsningen på övningsförskolor och övningsskolor utvecklas och utökas för att stärka kvaliteten i förskollärar- och lärarstudenters verksamhetsförlagda utbildning.

Universitet och högskolor har en viktig roll när det gäller att möta de fortsatt stora kompetensbehoven inom offentlig sektor och näringsliv, att möjliggöra omställning och främja matchningen på arbetsmarknaden. Genom införandet av ett nytt omställningsstudiestöd kan omställning eller vidareutbildning i form av studier för vuxna som befinner sig mitt i arbetslivet underlättas.

Lärarnas kompetens är avgörande för undervisningens kvalitet. Regeringen har nyligen tillträtt och vi kommer prioritera arbetet med att utveckla lärarutbildningen, inklusive frågan om att få fler akademiker att byta spår till lärare mitt i livet.

Stockholm den 30 november 2022

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.