Till innehåll på sidan

Skyddsombuds möjlighet att företräda enskilda arbetstagare

Skriftlig fråga 2022/23:83 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-24
Överlämnad
2022-11-24
Anmäld
2022-11-29
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Det kommer oroande signaler från fackföreningsrörelsen om att Arbetsmiljöverket tolkar arbetsmiljölagen på ett nytt sätt som riskerar att ändra tillämpningen av lagen och minska skyddsombudens möjlighet att agera på arbetsplatsen.

I TCO:s tidning Arbetsvärlden skriver man den 16 november 2022 att ett dokument som kallas rättslig utredning av skyddsombudens roll har läckt och skapat oro på flertalet arbetsplatser runt om i landet. Dokumentet, en intern rättsutredning, togs fram i samband med myndighetens framtagande av nya föreskrifter om arbetsanpassning. I dokumentet dras slutsatsen att skyddsombud inte ska kunna företräda enskilda arbetstagare på arbetsplatsen. Detta går tvärtemot rådande praxis för hur arbetsmiljölagen hittills har tillämpats, vilket leder till osäkerhet när det gäller skyddsombudens uppdrag och möjlighet att verka på arbetsplatserna.

Arbetsmiljöverkets tolkning riskerar att påverka enskildas möjlighet att få stöd och hjälp av ett skyddsombud. Det riskerar dessutom att legitimera arbetsgivares hindrande av skyddsombuden att utföra sitt uppdrag i samband med bristande säkerhet i allmänhet och vid arbetsanpassning i synnerhet.

Arbetsmiljöverket väljer att prioritera resurser på att utreda ett förtroendeuppdrag som regleras av AML kap. 6 och som arbetsmarknadens parter ansvarar för hanteringen av, något som även finns reglerat i flertalet kollektivavtal. Detta gör myndigheten utan att samråda med parterna angående rådande praxis eller hur lag och föreskrifter tillämpas i praktiken.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Avser statsrådet att vidta några generella åtgärder kopplat till ovanstående för att säkra skyddsombudens roll som företrädare för arbetstagarna i fråga om arbetsmiljö, och vilka åtgärder rör det sig om i så fall?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:83 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2022/01478 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:83 av Johanna Haraldsson (S)
Skyddsombuds möjlighet att företräda enskilda arbetstagare

Johanna Haraldsson har frågat mig om jag avser vidta några generella åtgärder för att säkra skyddsombudens roll som företrädare för arbetstagarna i fråga om arbetsmiljö, och vilka åtgärder det rör sig om i så fall.

Skyddsombudens verksamhet är reglerad och skyddad i lag. Av arbetsmiljölagen (1977:1160) framgår bland annat att skyddsombud företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och ska verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. Av lagen framgår även att skyddsombud inte får hindras från att fullgöra sina uppgifter.

Arbetsgivarna, arbetstagarna och deras representanter bedriver tillsammans det dagliga arbetsmiljöarbetet på de enskilda arbetsplatserna. Det systematiska och förebyggande arbetsmiljöarbetet är grunden till en god arbetsmiljö och måste vara en naturlig del av verksamheten för alla arbetsgivare. Inom ramen för samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare fyller skyddsombud och regionala skyddsombud, där sådana finns, viktiga funktioner.

Det är inte min uppgift att ha synpunkter på hur arbetsmiljölagen ska tillämpas i enskilda fall. Eftersom skyddsombudens verksamhet är en viktig del av ett fungerande arbetsmiljöarbete kommer jag att noga följa frågan om skyddsombudens möjlighet att agera på arbetsplatsen.

Stockholm den 30 november 2022

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.