Utvecklingsbidraget till kulturskolan

Skriftlig fråga 2022/23:86 av Kristoffer Lindberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-24
Överlämnad
2022-11-24
Anmäld
2022-11-29
Svarsdatum
2022-12-07
Sista svarsdatum
2022-12-07
Besvarad
2022-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

I regeringens budget halveras kommunernas utvecklingsbidrag för kulturskolan. Det statliga utvecklingsbidraget är ett väldigt viktigt bidrag till den kommunala kulturskolan som används för att utveckla verksamheten med nya kulturformer och för att nå nya elever.

Samtidigt som regeringen halverar utvecklingsbidraget ser vi också hur många kommuner går mot en tuff ekonomisk tid och hur regeringens förslag på generella statsbidrag till kommunerna långt ifrån täcker de kostnadsökningar som Sveriges Kommuner och Regioner aviserar.

Givet regeringens begränsade statsbidrag till kommunerna och halveringen av det statliga utvecklingsbidraget för kulturskolan vill jag ställa följande fråga till kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att värna kulturskolans möjlighet att utvecklas, nå nya elever och finnas till för alla barn på jämlika villkor, och i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:86 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)


Svar på fråga 2022/23:86 av Kristoffer Lindberg (S)
Utvecklingsbidraget till kulturskolan

Kristoffer Lindberg har frågat mig om hur jag och regeringen avser att verka för att värna kulturskolans möjlighet att utvecklas, nå nya elever och finnas till för alla barn på jämlika villkor.

I huvudsak är kulturskolorna en kommunal angelägenhet. Kommunerna avsatte omkring 2,8 miljarder kronor för kulturskoleverksamhet under 2021. Statens insatser för den kommunala kulturskolan handlar om att stärka infrastrukturen för dessa i hela landet och skapa förutsättningar för utveckling.

Våren 2018 antog riksdagen nationella mål för statliga insatser till stöd för den kommunala kulturskolan. Kulturskolans möjligheter att erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt ska främjas, liksom möjligheterna till såväl fördjupning som bredd i undervisningen med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar (prop. 2017/18:164, bet 2017/18:KrU9, rskr. 2017/18:312).

Staten har en rad pågående insatser för den kommunala kulturskolan. För att fler barn och unga ska ha möjlighet att delta i kulturskolans verksamhet finns 100 miljoner kronor för ändamålet för 2023 till Statens kulturråd för fördelning av utvecklingsbidrag till kulturskolan. Bidraget syftar till att stimulera utvecklingen av kulturskolan bl.a. genom att bredda och fördjupa kulturskolans utbud och undervisning samt nå nya målgrupper.

Ett nationellt Kulturskolecentrum vid Statens kulturråd inrättades 2018 med uppdrag att stödja den kommunala kulturskolan genom att bl.a. fördela bidrag och identifiera utbildnings- och utvecklingsbehov. Satsningen på Kulturskoleklivet syftar till att möta bristen på utbildade pedagoger i kulturskolan.

Den kommunala kulturskolan är betydelsefull för att barn och unga ska få ta del av och utöva olika konstformer. Den är också en viktig mötesplats för barn och unga från olika delar av samhället, och bidrar till att ge barn och unga en meningsfull fritid.

Stockholm den 7 december 2022

Parisa Liljestrand

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.