Högre företagsbot vid arbetsmiljöbrott

Skriftlig fråga 2022/23:94 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-30
Överlämnad
2022-11-30
Anmäld
2022-12-01
Svarsdatum
2022-12-07
Sista svarsdatum
2022-12-07
Besvarad
2022-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Om arbetsgivaren inte följt arbetsmiljölagen och detta har medfört skada eller dödsfall kan arbetsgivaren ha gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott och bli skyldig att betala företagsbot.

År 2020 höjdes maxbeloppet för företagsbot i Sverige från 10 miljoner till 500 miljoner kronor. Många hoppades då på att detta skulle göra det mer kännbart för särskilt stora företag som gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott. Det ger också en tydlig signal från samhället att även dessa brott är oacceptabla och att skyldiga ska tilldelas straff i proportion till brottets allvar och företagets betalningsförmåga.

Men efter en genomgång som Dagens Arbete har gjort kan man konstatera att höjningen av företagsboten inte har haft avsedd effekt på just arbetsmiljöbrotten. Trots möjlighet till avsevärt högre företagsbot ligger snittet på de utdömda bötesbeloppen kvar på samma nivå som före lagändringen. Lagstiftarens intentioner verkar inte ha fått genomslag i rättstillämpningen.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att den högre företagsboten ska få genomslag i fråga om arbetsmiljöbrott?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:94 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2022/03496 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:94 av Johanna Haraldsson (S) Högre företagsbot vid arbetsmiljöbrott

Johanna Haraldsson har frågat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern vilka initiativ hon avser att ta för att den högre företagsboten ska få genomslag i fråga om arbetsmiljöbrott. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En säker och utvecklande arbetsmiljö är central för en väl fungerande och livskraftig arbetsmarknad och välfärd. Det är även en grundbult i byggandet av ett tryggare Sverige.

Att motverka överträdelser av arbetsmiljölagstiftningen bör först och främst säkerställas genom förebyggande åtgärder. Men ytterst kan arbetsmiljöbrott mötas med straffrättsliga ingripanden. Om det begås ett sådant brott i ett företags verksamhet kan dels den individ som begått brottet dömas till straff, dels företaget åläggas företagsbot.

Genom lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2020 infördes de nuvarande reglerna om företagsbot. Lagändringarna innebär bl.a. att större företag kan åläggas en företagsbot på upp till 500 miljoner kronor om allvarliga brott begåtts i verksamheten. Ett av syftena med den nya lagstiftningen var att säkerställa att det är möjligt att döma ut böter som är kännbara även för företag med mycket god betalningsförmåga. Däremot syftade lagändringarna inte till att generellt bestraffa företag hårdare. Det är dock ett förhållandevis litet antal företag i Sverige som omfattas av reglerna om förhöjd företagsbot.

Såvitt regeringen känner till har det inte hos brottsbekämpande myndigheter inletts något ärende rörande allvarliga arbetsmiljöbrott mot något större företag i Sverige, i tiden efter att den nya lagstiftningen trätt i kraft. Det är dock naturligtvis angeläget att den nu gällande lagstiftningen tillämpas i linje med lagstiftarens intentioner och att allvarliga överträdelser möts med kännbara sanktioner. Regeringen kommer därför följa utvecklingen av hur lagstiftningen tillämpas.

Stockholm den 7 december 2022

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.