Pr-lobbyist i Arbetsförmedlingens styrelse

Skriftlig fråga 2022/23:945 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-08-25
Överlämnad
2023-08-28
Anmäld
2023-08-31
Svarsdatum
2023-09-06
Sista svarsdatum
2023-09-06
Besvarad
2023-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Den 15 september kommer Arbetsförmedlingen (AF) att få en ny styrelse, och enligt tidningen Arbetsvärlden kommer en av ledamöterna att vara vd:n för lobbyistbolaget Nordic Public Affairs. Fackliga företrädare, liksom andra kritiker, påpekar risken för potentiella intressekonflikter.

AF, som en statlig myndighet, har uppdraget att föra samman dem som söker jobb med dem som söker medarbetare samt att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad. För att lyckas med detta måste myndigheten agera neutralt och transparent. Personer med pr-bakgrund kan dock ha lojaliteter gentemot klienter eller arbetsgivare som kan vara i konflikt med det bredare samhällsintresset som statliga myndigheter är ålagda att främja. När sådana individer sitter i en statlig myndighetsstyrelse kan det uppstå tvivel kring om besluten påverkas av deras förmåga att presentera information på ett sätt som gynnar vissa intressenters mål.

Transparens utgör en hörnsten för förtroendet hos både arbetssökande och arbetsgivare. Att inkludera en lobbyist, som grundläggande sett representerar specifika intressen, kan underminera beslutsfattandets opartiskhet. Med andra ord kan närvaron av en lobbyist i Arbetsförmedlingens styrelse riskera att äventyra myndighetens integritet och förmåga att agera objektivt. För att bevara förtroendet krävs att risken för intressekonflikter undanröjs och att myndigheten fortsätter vara en opartisk aktör.

Ansvaret för att upprätthålla opartiskhet och trovärdighet hos den statliga Arbetsförmedlingen vilar på myndighetens ledning och styrelse samt i förlängningen på arbetsmarknadsministern. Förtroendet från både arbetssökande och arbetsgivare måste därför skyddas.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Har ministern beaktat frågan om transparens och potentiella intressekonflikter i samband med utnämningen av en person med tydliga kopplingar till ett lobbyistbolag som styrelseledamot i Arbetsförmedlingen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:945 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)


Svar på fråga 2022/23:945 av Serkan Köse (S)
Pr-lobbyist i Arbetsförmedlingens styrelse

Serkan Köse har frågat mig om jag har beaktat frågan om transparens och potentiella intressekonflikter i samband med utnämningen av en person med tydliga kopplingar till ett lobbyistbolag som styrelseledamot i Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har under de senaste åren varit inne i en stor reformering och regeringen ser behov av en förnyelse i styrelsen. Regeringen har därför tillsatt en ny ordförande och två nya styrelseledamöter. Samtidigt finns det flera ledamöter kvar i styrelsen som står för kontinuitet i styrelsens arbete.

En styrelseledamot måste vara obunden av olika partsintressen och i sin roll som ledamot uteslutande företräda myndigheten. Bedömningen är att det inte föreligger några intressekonflikter i de utnämningar som har gjorts.

Regeringens bedömning är tvärtom att de nya ledamöterna i Arbetsförmedlingens styrelse kommer kunna bidra till myndighetens arbete på ett förtjänstfullt sätt. De har bred erfarenhet från såväl arbete i statliga myndigheter som styrelsearbete i andra myndigheter och privata företag.

Stockholm den 6 september 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.