Till innehåll på sidan

Raset för byggbranschen och bostadsbyggandet

Skriftlig fråga 2022/23:946 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-08-28
Överlämnad
2023-08-28
Anmäld
2023-08-31
Svarsdatum
2023-09-06
Sista svarsdatum
2023-09-06
Besvarad
2023-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Bostadsbyggandet har tvärnitat samtidigt som det finns behov av bostäder, och en hel bransch har det mycket svårt nu. Ytterligare åtgärder för att frigöra mark och särskilt möjliggöra för småhusbyggnation behövs för att underlätta byggandet.

SCB har lagt fram nya siffror över bostadsbyggandet. De visar att drygt 14 550 lägenheter började byggas första halvåret 2023, vilket är en minskning med cirka 57 procent jämfört med samma period 2022 och den kraftigaste nedgången sedan byggkrisen på 1990-talet. Sakkunniga menar att läget kan vara ännu sämre än SCB:s statistik. Räntenivåerna och inflationen ligger bakom det kraftiga fallet för byggandet. Kostnaderna och osäkerheten ökar.

Tidigare regeringar har drivit fram de omfattande bostadsbehoven genom ansvarslös migrationspolitik och har bäddat för hetsbygge av stora hyresrättskomplex. Bostadsutveckling ska ske med omsorg, och fler bostadsformer än hyresrätter behövs. Det är ett faktum att bostäder behövs. Det är också ett faktum att byggbranschen har det svårt.

Mer måste göras än det regeringen hittills tillsatt utredningar för, och det är bråttom. Vi förordar exempelvis reformering av strandskyddet och bättre bolånemöjligheter. Finansministern uttalade den 24 augusti om ekonomin att inflationsbekämpningen är det viktigaste för att motverka problemen med att byggandet avtar och menade att regeringen arbetar för inflationsbekämpning. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad kommer statsrådet och regeringen att mer göra nu för att underlätta för byggande och efterfrågan på att köpa bostäder än den inflationsbekämpning finansministern hänvisar till och de utredningar som hittills tillsatts?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:946 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03054 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen Svaret kommer att lämnas senast 6 september.

Svar på fråga 2022/23:946 av Mikael Eskilandersson (SD)
Raset för byggbranschen och bostadsbyggandet

Mikael Eskilandersson har frågat mig vad jag och regeringen mer kommer att göra nu för att underlätta för byggande och efterfrågan på att köpa bostäder än den inflationsbekämpning finansministern hänvisar till och de utredningar som hittills tillsatts.

Den plan som regeringen och Sverigedemokraterna har ligger fast. Vi bekämpar inflationen, stöttar utsatta hushåll och välfärden, återupprättar arbetslinjen samtidigt som strukturreformer för ökad tillväxt ska genomföras. Genom att förlänga den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget når vi de barnfamiljer som har en svag ekonomi och därmed är särskilt utsatta för höjda levnadskostnader. För en barnfamilj kan det innebära upp till 2 100 kronor extra per månad.

En grupp som har det särskilt svårt att finansiera en egen bostad är unga människor, framför allt i de större städerna. De vill flytta hemifrån för att studera, jobba eller för att bilda egen familj. För att lösa de problemen i grunden måste vi få en bättre fungerande bostadsmarknad. Det kommer ta tid eftersom bostadspolitiken prioriterats bort under en lång tid. Samtidigt finns det andra saker som kan övervägas för att lindra problematiken. Tidigare har exempelvis ett betänkande om startlån för förstagångsköpare överlämnats till regeringen. Parallellt håller en utredning på att se över bolånetaket och amorteringskravet. Mikael Eskilandersson är medveten om regeringen arbetar med ett samlat grepp kring frågan.

Sverige befinner sig i ett mycket tufft ekonomiskt läge. För ett få en aktuell lägesbild och ge branschen möjlighet att berätta om deras viktigaste åtgärder bjöd jag innan sommaren in till ett rundabordssamtal med 29 inbjudna aktörer från bygg- och bostadsbranschen. Även Mikael Eskilandersson var inbjuden. Det blev ett konstruktivt möte med många bra medskick.

För att redan på kort sikt öka bostadsutbudet behöver det bli enklare att nyttja det befintliga bostadsbeståndet. Regeringen avser att återkomma med reformer på detta område. Samtidigt är det centralt att åtgärda de strukturella hinder som präglar bygg- och bostadsmarknaden för att successivt bygga i kapp det underliggande underskottet av bostäder.

Regeringen lägger stor vikt vid ett fungerande system för fysisk planering och tillståndsgivning, där allmänintresset för bostadsbyggande tillvaratas.

Det ska även genomföras reformer som ger incitament till ökat byggande. Genom långsiktigt goda och förutsägbara villkor kan viljan att investera i, samt äga och förvalta bostäder, öka. En utredning har tillsatts för att se över systemet med presumtionshyror (dir. 2023:92).

Regeringen arbetar med att åtgärda de strukturella hindren för bostadsbyggande, genom att korta ledtider i plan- och byggprocessen, öka tillgången till byggbar mark samt förbättra och förenkla byggreglerna betydligt.

Kommuner ska stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus. Regeringen avser återkomma med reformer på detta område.

Stockholm den 6 september 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.