Svenskar med dagpenge i Danmark

Skriftlig fråga 2022/23:960 av Rasmus Ling (MP)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2023-09-05
Överlämnad
2023-09-06
Anmäld
2023-09-12
Svarsdatum
2023-09-13
Sista svarsdatum
2023-09-13
Besvarad
2023-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

I Danmark finns sedan den 1 maj i år nya regler om att den som får så kallad dagpenge (föräldrapenning) måste kunna danska. Det ska vara dokumenterat genom utbildning eller klarat prov i Dansk 2, eller att man har arbetat ett visst antal timmar under en viss tid.

Danska medier har rapporterat om en svensk kvinna, som lever i Köpenhamn sedan 2019 med en dansk man och två barn. Kvinnan pratar flytande danska, vilket man förstås kan lära sig göra utan att ha gått i dansk skola. Mathilda kontaktade en språkskola för att få erlägga ett prov, men fick svar att det var för enkelt för en som kan svenska. Ett mer avancerat prov kunde de erbjuda, men det skulle ta tid att få tid för, och föräldraledigheten pågick.

Flera danska politiker från både höger- och vänsterblocket har reagerat, men arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) försvarar regelverket.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jessika Roswall:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att minska regelkrånglet för föräldralediga svenskar i Danmark, i synnerhet vad gäller ovan nämnda språkkrav?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:960 besvarad av Statsrådet Jessika Roswall (M)

UD2023/ 12450 Utrikesdepartementet Statsrådet Roswall Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:960 av Rasmus Ling (MP)
Svenskar med dagpenge i Danmark

Rasmus Ling har frågat mig om jag avser ta några initiativ för att minska regelkrånglet för föräldralediga svenskar i Danmark, i synnerhet vad gäller de språkkrav som nämns i frågan.

Som Nordenminister fäster jag stor vikt vid Nordiska ministerrådets vision att Norden ska bli världens mest integrerade och hållbara region 2030. Det ska vara enkelt att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden och över gränserna. Detta inbegriper givetvis förutsättningarna för livet som föräldraledig. Att minska olika typer av hinder står i fokus såväl när jag träffar mina kollegor inom ramen för Nordiska ministerrådet som i mina bilaterala kontakter. Eftersom jag också är EU-minister vill jag nämna att jag jobbar med liknande målsättningar inom ramen för EU-samarbetet.

Om en person upplever att man har fått sämre villkor på grund av sin mobilitet inom Norden kan man anmäla det som ett möjligt gränshinder. I det här fallet förstår jag det som att den aktuella problematiken är inrapporterad till Gränshinderrådet

I nuläget vet jag att min danska kollega redan har bett sina tjänstemän att titta på om de kurser som krävs för att erhålla dagpenning ges tillräckligt ofta. Jag avser att ta upp frågan nästa gång jag träffar Danmarks Nordenminister.

Stockholm den 13 september 2023

Jessika Roswall

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.