Bostadsanpassningsbidraget

Skriftlig fråga 2022/23:961 av Laila Naraghi (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2023-09-05
Överlämnad
2023-09-06
Anmäld
2023-09-12
Svarsdatum
2023-09-13
Sista svarsdatum
2023-09-13
Besvarad
2023-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Den förra socialdemokratiskt ledda regeringen gav 2021 Boverket i uppdrag att utvärdera lagen om bostadsanpassningsbidrag och analysera hur lagen har påverkat hur bostadsanpassningsbidraget har utvecklats. I uppdraget låg att om Boverket skulle finna hinder för att personer med funktionsnedsättning ska få tillgång till nödvändiga anpassningar i bostaden skulle myndigheten lämna förslag på åtgärder. 

I februari i år lämnade myndigheten sin redovisning till regeringen. Boverket konstaterar bland annat att nedgången i antal inkomna ansökningar och antalet bifallna bidrag har pågått en längre tid och påverkats av en mängd faktorer, bland annat demografi och bostadsbestånd. Boverket har inte funnit något som pekar på att lagändringen år 2018 skulle ha påverkat nedgången i någon väsentlig omfattning. 

Efter Högsta förvaltningsdomstolens dom om rullstolsgarage (HFD 2020 referat 70) har det varit ett markant mindre antal beviljade bostadsanpassningar i form av rullstolsgarage. Boverket föreslår därför åtgärder för att åter göra rullstolsgarage bidragsberättigade. 

Boverket har även funnit behov av att se över lagstiftningen i andra delar. De ser bland annat behov av att ge ökade möjligheter för ägare av flerbostadshus att överta bostadsanpassningsbidrag samt möjliggöra för reparationsbidrag efter ett övertagande. 

Boverket anser att bestämmelsen om när en ansökan kan avslås på grund av brister i bostadens skick behöver kompletteras. Det ska framgå att bedömningen av om det råder byggnadstekniska brister, eftersatt underhåll eller avsevärda brister i grundläggande bostadsfunktioner ska avse skicket före anpassningen utan beaktande av vilka åtgärder bidrag söks för. 

Det är angeläget att bostadsanpassningsbidraget är ändamålsenligt och fungerar som lagstiftaren avsett, till stöd för personer med funktionsnedsättning. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av Boverkets redovisning och förslag?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:961 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)


Svar på fråga 2022/23:961 av Laila Naraghi (S) Bostadsanpassningsbidraget

Laila Naraghi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av Boverkets redovisning och förslag i fråga om myndighetens utvärdering av lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag.

Bostadsanpassningsbidraget är en del av svensk funktionshinderspolitik och ett uttryck för samhällets mål att människor med funktionsnedsättning ska kunna leva som alla andra i egen bostad. Lagen om bostadsanpassningsbidrag syftar till att genom bidrag till anpassning av bostäder ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Jag är angelägen om att lagstiftningen är utformad så att syftet med lagen, att personer med funktionsnedsättning ges möjlighet till ett självständigt liv i eget boende, uppnås.

I Boverkets redovisning av uppdraget om bostadsanpassningsbidrag lämnas flera författningsförslag, bl.a. avseende rullstolsgarage (S2021/06045). Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 12 september 2023

Camilla Waltersson Grönvall

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.