Samordnare för omställningsstudiestödet

Skriftlig fråga 2022/23:966 av Niklas Sigvardsson (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2023-09-06
Överlämnad
2023-09-07
Anmäld
2023-09-12
Svarsdatum
2023-09-13
Sista svarsdatum
2023-09-13
Besvarad
2023-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Regeringen presenterade i går, den 5 september, budgetnyheter relaterade till omställningsstudiestödet. Det är välkommet att regeringen äntligen tyckts ha insett att mer pengar behövs redan i år och ännu mer pengar nästa år. Det är dock inte tillräckligt. Regeringen hade behövt agerat snabbare och mer kraftfullt. Under sommaren har frustrationen varit stor hos både fackförbund och svenskt näringsliv. Ska regeringen låta denna historiska reform haverera? Tyvärr var det inte fullt ut svaret som behövdes som levererades i går.

Jag själv var under hela dagen ute i går, den 5 september, och träffade deltagare på folkhögskoleutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar. Det var blandade åldrar och många som faktiskt sökt omställningsstudiestödet. Det var roligt att se och höra om varför just de hade sökt sig till stödet. Det var många som kände att man äntligen vågade att ta steget och byta riktning tack vare möjligheten att studera genom omställningsstudiestödet. Det var också en hel del oro i deras berättelser. De har inte hört något på månader; kommer det inte besked snart? Tyvärr kunde jag inte lugna dem och säga att det kommer att lösa sig. Den garantin finns tyvärr inte.

Tidigare under sommaren frågade jag utbildningsministern om regeringen utsett någon samordnare och fick till svar att det har man inte. Även i gårdagens besked saknades besked om huruvida det tillkommer en samordnare. Det är av största vikt för att kunna öka takten i arbetet och ligga på berörda myndigheter, för det är fler inblandade än CSN. Men det behövs också en samordnare som kan ha kontakt med arbetsmarknadens parter, som måste vara med på denna resa som inletts tillsammans.

Jag vill därför fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Varför väljer ministern inte att utse en samordnare för omställningsstudiestödet för att fler ska kunna få besked snabbare?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:966 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

U2023/02539 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:966 av Niklas Sigvardsson (S)
Samordnare för omställningsstudiestödet

Niklas Sigvardsson har frågat mig varför jag inte väljer att utse en samordnare för omställningsstudiestödet för att fler ska kunna få besked snabbare.

Regeringen inför omställningsstudiestödet precis på det sätt som aviserades i propositionen Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (prop. 2021/22:176) och som med stor majoritet antogs av riksdagen. Propositionen utgår i sin tur från den överenskommelse som träffats med parterna. Regeringen följer nu löpande hur reformen genomförs och har en nära dialog med både parterna och berörda myndigheter om hur införandet fortlöper. Berörda myndigheters uppgifter i prövningen av stödet följer bl.a. av lagen (2022:856) om omställningsstudiestöd.

Omställningsstudiestödet är ett helt nytt studiestöd och intresset för stödet är mycket större än vad som tidigare beräknats. Dessutom är administrationen av stödet komplex och tidskrävande. Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att underlätta administrationen av stödet och har bland annat nyligen meddelat att resurserna hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) tillfälligt ska öka. Regeringen avser att överlämna förslagen om ökade resurser till CSN till riksdagen i höständringsbudgeten för 2023 och i budgetpropositionen för 2024.

Regeringen har tidigare också gett CSN i uppdrag att vidta nödvändiga åtgärder för att förkorta handläggningstiderna. CSN:s uppdragsredovisningar har tydliggjort att det krävs mer än bara ökade resurser till myndigheten. CSN har till exempel gjort bedömningen att regelförenklingar är avgörande för att skapa goda förutsättningar för en effektiv ärendehantering på sikt.

För att ytterligare underlätta administrationen av stödet har regeringen den 7 september 2023 fattat beslut om att ge CSN i uppdrag att ta fram förslag på regelförändringar inom omställningsstudiestödet som kan leda till kortare handläggningstider och mer automatiserade processer, utan att det grundläggande syftet med reformen ändras och utan att målgruppen för stödet utvidgas i någon större utsträckning.

Med anledning av ovanstående ser regeringen inget behov av att utse en särskild samordnare för omställningsstudiestödet.

Stockholm den 13 september 2023

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.