Resurser för studie- och yrkesvägledning

Skriftlig fråga 2023/24:11 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-15
Överlämnad
2023-09-15
Anmäld
2023-09-19
Svarsdatum
2023-09-27
Sista svarsdatum
2023-09-27
Besvarad
2023-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

I en tid av snabba förändringar både på arbetsmarknaden och inom utbildningssystemet blir det allt viktigare att svenskar, från unga skolelever till erfarna yrkesverksamma, har tillgång till kvalitativ och sammanhållen vägledning för att fatta välgrundade beslut. Detta är särskilt angeläget då Sverige i dag, till skillnad från våra nordiska grannländer, saknar en gemensam nationell strategi för vägledning. Det skapar en situation där ansvaret för vägledning upplevs som fragmenterat mellan olika myndigheter och institutioner, vilket försvårar individens möjligheter att navigera i den komplexa terrängen av utbildning och arbete.

För unga människor som står inför beslut om framtida utbildning och yrke är det ytterst viktigt att skolor och andra utbildningsinstitutioner är utrustade med tillräckliga resurser för att kunna erbjuda objektiv och heltäckande vägledning av högsta kvalitet. Detta skulle ge dem bättre stöd och riktning för att göra väl underbyggda val baserade på deras individuella behov och ambitioner.

För redan verksamma på arbetsmarknaden skapar nya reformer som omställningsreformen möjligheter men också nya utmaningar. Dessa reformer har höjt förväntningarna på en bättre matchning av kvalifikationer på arbetsmarknaden och understryker behovet av att staten tar ett mer aktivt ansvar för att säkerställa kontinuerlig vägledning genom hela yrkeslivet.

Ett steg i rätt riktning är Skolverkets vägledningswebb Utbildningsguiden (utbildningsguiden.skolverket.se), där de samverkar med andra myndigheter kring arbetsmarknadsdata, däribland Arbetsförmedlingen och Universitets- och högskolerådet. I dag innehåller plattformen även en sida med information och digitala verktyg inom utbildning och arbete från flera olika myndigheter. För att plattformen ska kunna fungera som en effektiv resurs för framtidsväljare krävs ytterligare investeringar för att säkerställa objektiv information och verktyg i förvaltningen.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Mats Persson:

 

Hur säkerställer utbildningsministern, inom sitt ansvarsområde, att alla ansvariga huvudmän avsätter tillräckliga resurser för studie- och yrkesvägledning, så att elever såväl som yrkesverksamma har möjlighet att fatta välgrundade beslut som kan leda till ett långt och framgångsrikt yrkesliv?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:11 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)


Svar på fråga 2023/24:11

Resurser för studie- och yrkesvägledning av Serkan Köse (S)

Serkan Köse har frågat mig hur jag, inom mitt ansvarsområde, säkerställer att alla ansvariga huvudmän avsätter tillräckliga resurser för studie- och yrkesvägledning, så att elever såväl som yrkesverksamma har möjlighet att fatta välgrundade beslut som kan leda till ett långt och framgångsrikt yrkesliv.

Jag delar uppfattningen att studie- och yrkesvägledning är viktig, både för unga människor som står inför beslut om framtida utbildning och yrke och kontinuerlig vägledning genom hela yrkeslivet för redan verksamma på arbetsmarknaden som fått nya möjligheter, men också nya utmaningar, via omställningsreformen.

Enligt skollagen ska elever i alla skolformer utom förskolan och förskoleklassen ha tillgång till personal med sådan kompetens att deras behov av vägledning inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet kan tillgodoses. Även den som avser att påbörja en utbildning ska ha tillgång till vägledning.

I läroplanerna för de olika skolformerna i skolväsendet finns det ett flertal bestämmelser för att säkerställa att alla elever ska få en relevant studie- och yrkesvägledning. Skolinspektionen kan enligt sitt tillsynsuppdrag granska skolornas studie- och yrkesvägledning i samband med att de gör tillsyn eller kvalitetsgranskningar.

Skolverket har under flera år arbetat fram en vägledningswebb, Utbildningsguiden (utbildningsguiden.skolverket.se), där myndigheten samverkar med bl.a. Arbetsförmedlingen och Universitets- och högskolerådet kring arbetsmarknadsdata. Vägledningswebben är nu i gång och öppen för alla att använda.

En förutsättning för att studie- och yrkesvägledning ska fungera är att det finns utbildningsplatser som svarar mot efterfrågan på arbetsmarknaden. Regeringen föreslår och beräknar därför omfattande medel för fler utbildningsplatser i budgetpropositionen för 2024.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2024 att 1 362 miljoner kronor tillförs för att förstärka den regionala yrkesinriktade utbildningen på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning (regionalt yrkesvux), inklusive studiestöd. Förslaget innebär motsvarande cirka 16 000 fler årsstudieplatser för 2024. Staten har sedan tidigare avsatt cirka 4,9 miljarder kronor inklusive studiestöd för platser i regionalt yrkesvux för 2024. Det motsvarar totalt ungefär 81 000 platser.

Regeringen bedömer också att fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan kan förbättra matchningen på arbetsmarknaden och bidra till högre produktivitet på lång sikt och föreslår i budgetpropositionen för 2024 att det tillförs 385 miljoner kronor för yrkeshögskoleutbildning, inklusive studiestöd.

Förslaget innebär motsvarande cirka 3 000 fler helårsplatser inom yrkeshögskolan för 2024 och 2025 och cirka 7 000 fler helårsplatser årligen från och med 2026. Det statliga stödet för yrkeshögskoleutbildning för 2023 motsvarar cirka 50 000 helårsplatser.

När det gäller utbildningar inom komvux och yrkeshögskolan är det kommunernas studie- och yrkesvägledning och Arbetsförmedlingen som finns tillgängliga för vägledning.

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med omställningsstudiestödet kan man studera och bredda sin kompetens för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden, antingen genom vidareutveckling inom befintligt yrkesområde eller genom att byta spår.

Centrala studiestödsnämnden (CSN) är den myndighet som hanterar omställningsstudiestödet och har i uppdrag att ge lättillgänglig och behovsanpassad information och god service till berörda om det stöd som myndigheten administrerar.

Omställningsstudiestödet är en del av ett större paket som riktar sig till personer som står inför nästa steg i arbetslivet. Paketet innefattar även omställnings- och kompetensstöd från en omställningsorganisation. Många arbetsgivare har kollektivavtal som talar om vilka villkor och rättigheter man har som anställd. Genom kollektivavtalet kan man i vissa fall få stöd och vägledning av en omställningsorganisation när man har blivit uppsagd, har avslutat en tidsbegränsad anställning, behöver kompetensutveckling eller står inför en karriärväxling. I samband med att omställningsstudiestödet infördes, så startade också den offentliga omställningsorganisation som riktar sig till den som saknar kollektivavtal eller är egenföretagare. Kammarkollegiet är den myndighet som har uppdrag som den offentliga omställningsorganisationen. Vilket stöd omställningsorganisationen kan ge varierar beroende på hur avtalet ser ut men det kan t.ex. handla om att få studie- och yrkesvägledning, kartläggningssamtal och hjälp att validera kunskaper.

Genom dessa lagreglerade möjligheter och insatser från staten bedömer jag att det finns goda förutsättningar för elever i utbildning och yrkesverksamma på arbetsmarknaden att fatta välgrundade beslut som kan leda till ett långt och framgångsrikt yrkesliv.

Stockholm den 27 september 2023

Mats Persson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.