Till innehåll på sidan

Stöd till bönder i svinpestområdet för nedplöjning av grödor

Skriftlig fråga 2023/24:12 av Åsa Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-15
Överlämnad
2023-09-15
Anmäld
2023-09-19
Svarsdatum
2023-09-27
Sista svarsdatum
2023-09-27
Besvarad
2023-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Lantbruket har på flera sätt utsatts för prövningar under året. I Västmanland var försommaren mycket torr med skogsbränder och dåliga grödor som följd. I juli och augusti kom mycket stora mängder regn, vilket lett till översvämmade åkrar och svårigheter att skörda både vallfoder och andra grödor. Stora arealer ligger fortfarande under vatten och kommer inte att kunna bärgas. Många lantbrukare mår dåligt, eftersom hela livsverk står på spel nu när kostnaderna för gödning och energi dessutom varit skyhöga.

Nu i september konstaterades ett utbrott av svinpest i Fagersta och Norberg. Det är ett allvarligt läge och innebär restriktioner som påverkar många företagare. Det finns lantbruk i den smittade zonen som, även om de kan skörda sin spannmål, inte har lagringsmöjligheter för den stipulerade månaden som nu krävs av myndigheterna. Det finns lantbruk som har sitt brukningscentrum utanför zonen men delar av arealen innanför, vilket också medför problem med lagring. Flera bönder ser ingen möjlighet att kunna ta reda på årets gröda inom riskområdet. Detta kommer att medföra stora ekonomiska förluster.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Avser ministern att ge skyndsamma besked om ekonomisk ersättning till de drabbade lantbrukarna så att de kan hacka ned grödan och i stället förbereda nästa växtodlingssäsong?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:12 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/03177 och LI2023/03210 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:12 och 2023/24:23 av Åsa Eriksson (S)

Stöd till bönder i svinpestområdet för nedplöjning av grödor Ersättning till svinpestdrabbade företag

Åsa Eriksson har frågat mig om jag avser att ge skyndsamma besked om ekonomisk ersättning till de drabbade lantbrukarna så att de kan hacka ned grödan och i stället förbereda nästa växtodlingssäsong.

Åsa Eriksson har vidare frågat energi- och näringsministern om regeringen kan tänka sig att skyndsamt fatta beslut om ekonomisk ersättning till företag som förlorat stor del av sina intäkter på grund av svinpestrestriktionerna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Jag väljer att besvara de båda frågorna i ett sammanhang.

Den 6 september konstaterades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. Sedan dess arbetar ansvariga myndigheter hårt för att begränsa och bekämpa smittan. Det är en mycket allvarlig situation och jag, som ansvarigt statsråd, följer därför denna fråga mycket noga.

De restriktioner som har lagts på ett nära 100 000 ha stort område sträcker sig över flera kommuner och över länsgränser. Det är förstås problematiskt för de som bor och de näringar som verkar inom området och hanteringen av utbrottet har fått konsekvenser för företag i det drabbade området. Jag har själv besökt området och pratat med berörda företagare. Regerings-kansliet har förstås även nära kontakt med ansvariga myndigheter. Myndigheterna håller fortfarande på att skapa sig en heltäckande bild av konsekvenserna, och jag har fullt förtroende för deras förmåga att bedöma och hantera situationen.

I syfte att minska smittspridning fattade Statens jordbruksverk den 11 september beslut om att avliva alla tamgrisar i den infekterade zonen. Berörda lantbrukare kommer bli ersatta i enlighet med bestämmelserna i epizootilagen (1999:657). Den 15 september förtydligade Statens jordbruksverk sitt beslut avseende vad som gäller för lantbruket. Huvudregeln är att aktiviteter inom restriktionsområdet där människor och fordon vistas i skog och mark är förbjudna. Den som brukar jordbruksmark eller håller djur som går på bete inom området får dock själv och med personal utföra arbete som innebär att bruka marken samt skötsel av djur på åker och betesmark. Men Statens jordbruksverk ser även att det kan finnas skäl att besluta om förbud mot att skörda gröda i området, i syfte att minska risken att vildsvin rör sig ut ur området. Sådana beslut fattas i enskilda fall och i enlighet med epizootilagen och dialog förs med berörda lantbrukare.

Enligt epizootilagen har den som är direkt ekonomiskt drabbad av föreskrifter eller beslut möjlighet till ersättning. Men det här är en ny smitta i Sverige och Statens jordbruksverk behöver titta på frågan om ersättning, ett arbete som pågår för fullt. Utbetalning av ersättning måste till exempel vara förenlig med EU:s statsstödsregler. Det är Statens jordbruksverk som prövar ansökningar om ersättning och jag får, som statsråd, inte uttala mig om hur myndigheten ska tillämpa ersättningsbestämmelserna i enskilda fall, men regeringen följer givetvis detta arbete. 

Stockholm den 26 september 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.