Industritrålning av skarpsill

Skriftlig fråga 2023/24:137 av Tomas Kronståhl (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-17
Överlämnad
2023-10-18
Anmäld
2023-10-19
Svarsdatum
2023-10-25
Sista svarsdatum
2023-10-25
Besvarad
2023-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Vi har under lång tid nu tagit emot både vittnesmål och larmrapporter om den akuta situationen för sill/strömming i Östersjön. Att den är akut hotad och att bestånden har varit minskande i många år kan nog inte ha undgått någon.

Inte minst inom den politiska världen diskuteras väldigt ofta orsaker och anledningar till denna minskning. Det kan vara allt från klimatförändringar till övergödning samt ett ökande bestånd av både säl och skarv som också kräver sin del av sill-/strömmingsbestånden i Östersjön.

Man kan dock tydligt konstatera att ingen av ovanstående orsaker tillnärmelsevis påverkar dagens sill-/strömmingsbestånd som det alltjämt pågående överfisket, som kraftigt måste begränsas för att rädda bestånden av både sill/strömming och lax på lång sikt i hela Östersjön.

Menar vi allvar med ambitionen att rädda sill/strömming i Östersjön måste vi även kraftigt begränsa eller helt stoppa trålfisket efter skarpsill.

Fisket efter skarpsill är ett så kallat blandfiske där man även får betydande mängder sill/strömming. Det innebär att även om man kraftigt minskar dagens fiskekvoter på sill/strömming men inget gör åt det storskaliga fisket efter skarpsill riskerar dessa åtgärder att bli verkningslösa.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Kommer ministern att stoppa industritrålningen av skarpsill?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:137 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)


Svar på fråga 2023/24:137 av Tomas Kronståhl (S)
Industritrålning av skarpsill

Tomas Kronståhl har frågat mig om jag kommer stoppa industritrålningen av skarpsill.

Regeringens övergripande målsättning är att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer. Regeringen anser således att fiske- och vattenbruksverksamheterna ska vara miljömässigt, långsiktigt hållbara och förvaltas på ett sätt som är förenligt med målen om att uppnå nytta i ekonomiskt, socialt och sysselsättningshänseende. Därtill ska de bidra till att trygga livsmedelsförsörjningen samtidigt som det hållbara fiskets konkurrenskraft värnas.

När det gäller fiskemöjligheter anser regeringen således att det är angeläget att nå målen om beståndsstorlek över den nivå som kan ge maximalt hållbar avkastning (MSY), att den gemensamma fiskeripolitikens mål om landningsskyldighet möjliggörs, att den vetenskapliga rådgivningen och försiktighetsansatsen utgör grunden för besluten och att den fleråriga Östersjöplanen för torsk, sill och skarpsill ska tillämpas för de bestånd som omfattas av planen.

I och med att kommissionen föreslår att stänga fisket efter sill i Östersjön i alla vatten som Sverige fiskar i samt att undantag tas bort för småskaligt fiske efter sill i västra Östersjön med passiva redskap, samt att undantag för fiske efter sill under torskstängningsperioderna inte är inkluderat i EU- kommissionens förslag bedöms de negativa effekterna av förslaget bli påtagliga för det lokala kustnära fisket och för produktionen av sill för humankonsumtion. Med ett förslag om förbud mot riktat sillfiske tillåts endast bifångster av sill som fångas när man fiskar efter andra arter, som till exempel skarpsill eller siklöja. Fångsten av skarpsill och sill ska räknas av mot den kvot som finns för de båda arterna. Det betyder att om det inte finns tillräckligt med kvot tillgängligt behöver fisket efter skarpsill stängas. Regeringen avser att verka för försiktigt satta fiskemöjligheter, så att fiskbeståndet ges möjlighet till återhämtning, i enlighet med den fleråriga planen. I detta ingår även beaktandet av fångstmöjligheter för skarpsill. Regeringen föreslår även att förslaget i delar justeras så att slutresultatet blir ändamålsenligt, grundat på vetenskapliga råd och inte oproportionerligt drabbar det svenska lokala kustnära fisket och den råvaruförsörjning till den svenska beredningsindustrin som har som syfte att leverera produkter till humankonsumtion. Detta i syfte att långsiktigt möjliggöra det hållbara fisket för humankonsumtion och värna Östersjöns ekologiska balans genom livskraftiga fiskbestånd.

Det regeringen verkar för förväntas medföra begränsningar i hur mycket skarpsill som kan fångas till följd av försiktigt satta kvoter samtidigt som sillen ska kunna nyttjas av den svenska lokala kustnära fisket och råvaruförsörjningen till den svenska beredningsindustrin som har som syfte att leverera produkter till humankonsumtion.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar med ett regeringsuppdrag att på prov genomföra fiskeriförvaltningsåtgärder som motsvarar en utflyttning av trålgränsen. Myndigheten ska genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt som motsvarar en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön, i syfte att utvärdera effekterna på sill- och strömmingsbeståndens biomassa samt deras storleks-, bestånds- och åldersstruktur.

Regeringen följer noga uppdragets genomförande i att finna ändamålsenliga och vetenskapligt välgrundade förvaltningsverktyg som ska kunna återhämta bestånden av sill och strömming i Östersjön och förbättra den långsiktigt hållbara förvaltningen av dessa bestånd.

Stockholm den 25 oktober 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.