Till innehåll på sidan

Effektivitet och transparens i biståndet

Skriftlig fråga 2023/24:147 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-20
Överlämnad
2023-10-23
Anmäld
2023-10-24
Svarsdatum
2023-11-01
Sista svarsdatum
2023-11-01
Besvarad
2023-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

I regeringens omläggning av biståndet ska biståndet i högre utsträckning kopplas till handel och främja svensk export. Detta är problematiskt på flera sätt. En överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna slår fast att svenskt bistånd ska gå till att gynna svensk export genom exportkreditgarantier. Det är både ineffektivt och icke-transparent. Pengarna är tänkta att hanteras av Exportkreditnämnden – en myndighet vars uppdrag inte handlar om utvecklingsbistånd utan om att främja svensk export.

För exportkrediter finns varken biståndets krav på mål eller på enskilda rapporter, resultat eller verksamhetsvision. Det finns heller inga motsvarande krav på transparens eller lokalisering, vilket gör att transparens kommer att vara svårt att uppnå. Detta är något som OECD tidigare varnat regeringen för, men utan gehör (OECD, Swedens Mid-term Review, 16–17 March 2023, Stockholm). Det är oerhört underligt, då förslaget helt går emot Johan Forssells egen påstådda linje om att det är viktigt med ett effektivt bistånd. OECD har visat att bundet bistånd kan öka kostnaderna med så mycket som 15–30 procent.

Vidare innebär detta ett bundet bistånd, vilket OECD beslutat sig för att avveckla. Också EU har antagit en policy för att motverka att medlemsländer i sina bilaterala insatser binder biståndet. Det är även tveksamt om det över huvud taget går att rapportera exportkreditgarantierna som bistånd till OECD.

Förslaget är inte bara ineffektivt och icke-transparent – det kommer innebära att mer biståndspengar går till svenska företags export i stället för till dem som kämpar för mänskliga rättigheter och demokrati samt till det civila samhället, något som är oerhört problematiskt och som kritiserats av en rad organisationer.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Hur ska statsrådet säkerställa att modellen med exportkrediter accepteras som bistånd av OECD, och hur säkerställer man transparensen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:147 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

UD2023/ 14674 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:147 av Lotta Johnsson Fornarve (V)
Effektivitet och transparens i biståndet

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig hur jag ska säkerställa att modellen med exportkrediter accepteras som bistånd av OECD, och hur säkerställer man transparensen.

Som ett led i att stötta Ukraina i den mycket svåra situation landet befinner sig vill regeringen underlätta för svensk export som bidrar till uppbyggnad samt hållbar samhälls- och ekonomisk utveckling i Ukraina. Regeringen vill därför möjliggöra utfärdande av särskilda kreditgarantier för exportaffärer till Ukraina.

I budgetpropositionen för 2024 lämnade regeringen förslag om att inrätta särskilda exportkreditgarantier för export som enligt OECD:s biståndskommitté (DAC) definitioner kan klassas som bistånd till Ukraina. Förslaget innebär att det görs ett avsteg från den ordinarie garantimodellens prissättning till förmån för de minimipremiesatser som föreskrivs i OECD-arrangemanget för exportkrediter.

Detta innebär att garantigivning kan beviljas för export till ukrainska importörer, vilket är viktigt för Ukrainas ekonomiska utveckling. I de fall det blir skadefall och garantin infrias ska hela utgiften, undantaget vad som motsvarar betald avgift, kunna klassas som bistånd i enlighet med OECD-DAC. Medel avsätts på biståndsanslaget inom utgiftsområde 7 Internationellt bistånd för att kunna finansiera eventuella förluster under garantiperioden 2024 - 2026.

Medel avsätts även på anslag inom utgiftsområde 24 Näringsliv till den del utgifterna inte kan klassificeras som bistånd.

Exportkreditnämnden ska samråda med Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) samt andra relevanta myndigheter. Detta samråd ska bidra till att göra bedömningen om förutsättningarna att bidra till uppbyggnad samt hållbar samhälls- och ekonomisk utveckling i Ukraina är uppfyllda, så att utgiften kan rapporteras som bistånd i enlighet med den definition som används av DAC.

I det internationella arbetet för ett mer effektivt bistånd kommer regeringen bland annat att driva transparens, resultatfokus och ökad mobilisering av privat kapital.

Stockholm den 1 november 2023

Johan Forssell

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.