Hjälp till föreningslivet under svinpesten

Skriftlig fråga 2023/24:15 av Åsa Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-18
Överlämnad
2023-09-19
Anmäld
2023-09-20
Svarsdatum
2023-09-27
Sista svarsdatum
2023-09-27
Besvarad
2023-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

I september konstaterades ett utbrott av svinpest i Fagersta och Norberg. Det är ett allvarligt problem som medborgare och myndigheter har den största respekt för. Det innebär restriktioner som påverkar alla som bor i området, inte minst företag och föreningar som bygger på utomhusaktivitet.

Restriktionerna gör det förbjudet att vistas i skog och mark i riskzonen som omfattar cirka 100 000 hektar. Allmänheten kan inte gå skogspromenader, företag kan inte bedriva verksamhet i området och mängder med föreningar tvingas ställa in eller ställa om.

Restriktionerna behövs men är förödande för idrottslivet i norra Västmanland: Orienteringsklubben kan inte springa i skogen. Skidklubben kan inte träna i spåren. Cykelklubben kan inte träna mountainbike. Risken är därför stor att föreningarna tvingas lägga ned sin verksamhet om de inte kan ställa om. Islandshästföreningen har redan ställt in årets största tävling på grund av smittan. Det blir ett ekonomiskt avbräck eftersom tävlingsverksamheten är det som drar in mest pengar till klubben. Hela föreningslivet i Norberg bävar för att skidloppet Engelbrektsloppet, som ingår i En Svensk Klassiker, inte kan genomföras på grund av restriktionerna. Engelbrektsloppet engagerar de flesta andra föreningar i Norberg som funktionärer och står på så sätt för en stor del av föreningarnas intäkter.

Människor som valt att bo på landet för att de älskar skogen kan inte vistas där längre. Barns och ungas idrottsaktiviteter ställs in eftersom föreningar inte kan ha verksamhet i skogen. Om intäkter från tävlingsverksamhet uteblir under en längre tid kan flera föreningar tvingas lägga ned. Det skär i hjärtat att bara se på när småföretag och föreningar vissnar och kanske dör.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Vad kan ministern och regeringen göra för att hjälpa föreningslivet i norra Västmanland under den tid som svinpesten omöjliggör aktiviteter i skogen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:15 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

S2023/ 02679 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:15 av Åsa Eriksson (S)
Hjälp till föreningslivet under svinpesten

Åsa Eriksson har frågat kulturministern vad hon och regeringen kan göra för att hjälpa föreningslivet i norra Västmanland under den tid som svinpesten omöjliggör aktiviteter i skogen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 6 september 2023 konstaterades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. Sedan dess arbetar ansvariga myndigheter hårt för att begränsa och bekämpa smittan. De restriktioner som har införts gäller för ett nära 100 000 hektar stort område som sträcker sig över flera kommuner och över länsgränser. Det är förstås en påfrestning för de som bor och verkar inom området, inklusive det lokala föreningslivet. Föreningslivet är en mycket viktig del av vårt samhälle och bidrar till såväl hälsa som social gemenskap, inte minst för barn och unga.

Hanteringen av utbrottet av smittan har medfört svåra konsekvenser för en del lokala föreningar i det drabbade området. Verksamhet som bedrivs av Friluftsfrämjandet, scoutverksamhet, orientering, ridning, jakt m.m. har behövt ställas in eller ställas om. Det är en mycket allvarlig situation.

Det är viktigt att få en bild av det lokala föreningslivets utmaningar med anledning av smittan. Regeringskansliet (Socialdepartementet) har genomfört möten där Sveriges Riksidrottsförbund, Svenskt Friluftsliv och Statens jordbruksverk har fört samtal med varandra om dessa frågor. Det är värdefullt att det lokala föreningslivets verksamhet uppmärksammas i hanteringen av utbrottet.

Enligt epizootilagen (1999:657) har den som är direkt ekonomiskt drabbade av föreskrifter eller beslut möjlighet till ersättning. Det här är en ny smitta i Sverige och Statens jordbruksverk behöver analysera frågan om ersättning, ett arbete som pågår för fullt. Utbetalning av ersättning måste till exempel vara förenlig med EU:s statsstödsregler. Det är Statens jordbruksverk som prövar ansökningar om ersättning och jag får, som statsråd, inte uttala mig om hur myndigheten ska tillämpa ersättningsbestämmelserna i enskilda fall, men regeringen följer givetvis detta arbete. 

Stockholm den 27 september 2023

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.